proizvođači diktiraju cene pneumatika

Da li nam sledi novo poskupljenje zimskih guma?

AutomobiliBiznisSrbijaVesti

13.9.2022 14:29 Autor: Miljan Paunović 15

Da li nam sledi novo poskupljenje zimskih guma? Da li nam sledi novo poskupljenje zimskih guma?
Prema istraživanju dva internet portala Check24 i Alzura, u Nemačkoj su cene zimskih guma više i do 21 odsto u odnosu na prošlogodišnje. Strahuje... Da li nam sledi novo poskupljenje zimskih guma?

Prema istraživanju dva internet portala Check24 i Alzura, u Nemačkoj su cene zimskih guma više i do 21 odsto u odnosu na prošlogodišnje. Strahuje se da bi moglo doći i do novih poskupljenja, jer rastu cene električne energije, gasa, nafte…

S obzirom na to da je i u Srbiji iz meseca u mesec inflacija sve viša – u avgustu je iznosila 13,2 odsto međugodišnje, a zima (najteža) se bliži, nameće se pitanje da li će zimski pneumatici za vozila i kod nas dobiti nove cene.

Iz kompanije Beoguma za Biznis.rs kažu da ne očekuju nove cene zimskih pneumatika, ali to ne zavisi samo od prodavaca.

„Ne bi trebalo da bude novog rasta cena zimskih guma, jer su u odnosu na prošlu godinu one već skuplje između 20 i 30 odsto, u zavisnosti od brenda“, rekli su za naš portal.

Ove godine su letnji i zimski pneumatici u Srbiji već dva puta tokom proleća poskupeli, te ne bi trebalo da dođe do nove korekcije cena.

„Imamo dovoljno pneumatika na lageru i njihova cena se neće menjati. Najprodavaniji i popularni brendovi kod nas poput Tigar Wintera, Michelin i Toyo trebalo bi da do kraja ove godine zadrže aktuelnu cenu. Imamo dovoljno zaliha“, ističu iz Beoguma.

Ipak, postoji jedan scenario koji ne bi išao na ruku vozačima. Naime, ukoliko se zalihe guma prodaju, narudžbina novih dovela bi i do korigovanih cena.

„Ako potražnja bude veća, odnosno ako dođe do nestašice jer se prodaju svi pneumatici iz zaliha, onda se od fabrika potražuju nove količine guma. Tada proizvođači mogu po novim cenama da isporuče robu, a to bi, logično, povuklo i rast cena u maloprodaji“, kažu iz ove kompanije.

U Srbiji se najčešće koriste pneumatici dimenzija 205x55x16. Zimska Tigar guma ovih karakteristika trenutno košta oko 6.500 dinara. Ne treba zaboraviti da su tu i dodatni troškovi odlaska kod vulkanizera i montiranja gume.

Ukoliko treba zameniti sva četiri pneumatika do 1. novembra (obavezni su tokom vožnje po snegu), u najboljem slučaju izdvojite između 200 i 250 evra, što je još jedan priličan izdatak usled inflacije i neizvesne zime.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...