Akcije avio-prevoznika porasle za 3,4 odsto

U kompaniji Ryanair predviđaju da recesija neće uticati na potražnju

Firme u fokusuPoslovanjeTurizamU fokusu

7.11.2022 18:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U kompaniji Ryanair predviđaju da recesija neće uticati na potražnju U kompaniji Ryanair predviđaju da recesija neće uticati na potražnju
Avio-kompanija Ryanair Holdings povećala je svoje ciljeve kada je broj putnika u pitanju i smanjila predviđanja uticaja recesije na potražnju jer, kako navode, očekuju... U kompaniji Ryanair predviđaju da recesija neće uticati na potražnju

Avio-kompanija Ryanair Holdings povećala je svoje ciljeve kada je broj putnika u pitanju i smanjila predviđanja uticaja recesije na potražnju jer, kako navode, očekuju da će imati veliki broj rezervacija čak do sledećeg leta.

Najveća niskobudžetna avio-kompanija u Evropi očekuje da će njome u godinu zaključno s martom leteti 168 miliona ljudi. Iz kompanije je saopšteno da bi njihove zarade trebalo da premaše milijardu evra (995 miliona dolara) jer se putnički sektor oporavlja od krize do koje je dovela pandemija korona virusa.

Iz kompanije Ryanair rekli su da je zabrinutost zbog uticaja usporavanja ekonomija i sve viših računa za domaćinstva na poslovni model kompanije preuveličana, piše Financial Times.

Kako predviđaju ljudi će radije birati povoljnije letove nego odustajati od odmora, baš kao što radije kupuju hranu u Aldi i Lidl marketima.

Generalni direktor kompanije Majkl O’Liri (Michael O’Leary) izjavio je da što se tiče rezervacija za Božić su izgledi prilično dobri, te da je tako i za Uskrs, ali i sledeće leto.

U prvoj polovini godine Ryanair je zabeležio profit od 1,37 milijardi evra, oporavivši se od prošlogodišnjeg gubitka od 48 miliona evra. Iz kompanije sa sedištem u Dablinu saopšteno je da će ove zime u ponudi biti 10 odsto više mesta na svojim letovima u odnosu na zimu pre pandemije korona virusa, u poređenju sa smanjenjima kapaciteta za 20 odsto u većini konkurenata iz Evropske unije.

Cena akcija kompanije Ryanair porasla je za 42 centa, odnosno za 3,4 odsto, na 12,72 evra. Od početka godine deonice ovog avio-prevoznika su izgubile 17 odsto vrednosti.

Pod pretpostavkom da neće biti događaja koji bi mogli naškoditi poslovanju, poput novog talasa pandemije, u kompaniji očekuju da će za celu godinu generisati prihode u rasponu između jednu milijardu i 1,2 milijarde evra, bez vanrednih stavki.

O’Liri je rekao da je kompanija Ryanair zaštićena od kupovine aviona, koja se vrši u dolarima, na 1,24 dolara za evra, smanjujući tako uticaj nedavne deprecijacije evropske valute.

Kompanija planira da otplati dug 1,6 milijardi evra duga u narednih 18 meseci, zahvaljujući “veoma snažnom prilivu novca”, naveo je finansijski direktor kompanije Nil Sorahan (Niel Sorahan).

 • BIJUTI27

  7.11.2022 #1 Author

  Svakako će profitirati od recesije..

  Odgovori

 • BOJANA

  8.11.2022 #2 Author

  Dobro će biti za njih da tako bude, ali vremena nisu baš povoljna za putovanja.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...