Irski avio-prevoznik u pregovorima sa Vladom Slovenije

Ryanair razmišlja o letovima iz Ljubljane, ali visoke naknade Fraporta koče proces

BiznisEU

27.10.2022 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ryanair razmišlja o letovima iz Ljubljane, ali visoke naknade Fraporta koče proces Ryanair razmišlja o letovima iz Ljubljane, ali visoke naknade Fraporta koče proces
U avio-kompaniji Ryanair razmišljaju o uspostavljanju vazdušnog prometa sa Ljubljanom od leta 2023. godine, ali pre konačne odluke niskotarifni avio-prevoznik namerava da prouči tržište.... Ryanair razmišlja o letovima iz Ljubljane, ali visoke naknade Fraporta koče proces

U avio-kompaniji Ryanair razmišljaju o uspostavljanju vazdušnog prometa sa Ljubljanom od leta 2023. godine, ali pre konačne odluke niskotarifni avio-prevoznik namerava da prouči tržište.

Kao glavna prepreka za širenje Ryanair-a u Sloveniji navedena je nemačka kompanija Fraport, čije su naknade previsoke. Naime, irska avio-kompanija Ryanair ima zategnut odnos sa nemačkim operaterom. Ove godine otkazali su letove iz Frankfurta i godišnju bazu u Atini menjaju u sezonsku (letnju), jer sa ta dva aerodroma upravlja Fraport, kojeg Ryanair optužuje za nerazumno povećanje naknada, piše portal EX-YU Aviation News, a prenosi SeeBiz.

Ove godine predstavnici Ryanair-a već su razgovarali sa Vladom Slovenije, gde su još jednom izrazili zabrinutost zbog naknade koju naplaćuje ljubljanski aerodrom.

Iako Ryanair već ima jaku bazu u Zagrebu, odakle leti dosta Slovenaca, iz niskotarifnog avio-prevoznika su uvereni da mogu uspešno da posluju u obe prestolnice, ističući da je njihovo prošlogodišnje preseljenje u Zagreb bio „izrazito uspešno“, što bi isto moglo biti i u Ljubljani.

Istovremeno, Ryanair ističe da bi Ljubljana, zbog blizine Bledu, mogla da se plasirati kao idealna destinacija za odmor.

“Proučavamo slovenačko tržište koje nam je zanimljivo iz vioše razloga. Ako vidimo da taj potencijal možemo da pretvorimo u profit, ući ćemo na slovenačko tržište“, izjavili su za EX-YU Aviation News iz predstavnici irske avio-kompanije.

Ryanair je nekoliko puta u poslednjoj deceniji ozbiljno razmišljao o pokretanju letova iz Ljubljane. Krajem prošle godine direktorka ljubljanskog aerodroma Babet Štapl (Babett Stapel) potvrdila je da su već vodili razgovore sa Ryanair-om, i da su spremni da ih nastave.

„Pozdravljamo sve avio-prevoznike koji su u skladu sa našim poslovnim modelom“, naglasila je Štapl.

Niskotarifni prevoznici u nadolazećoj zimskoj sezoni ponovno će ograničiti promet u Aerodromu Jože Pučnik. Wizz Air, Transavia i easyJet planiraju da smanje broj letova ili da ih potpuno ukinu. Tako Wizz Air zimi više neće leteti za Šarlou, a Transavia za Amsterdam, dok će easyJet smanjiti broj letova za Aerodrom Gatwick u Londonu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...