Razgovori će se nastaviti posle praznika

Advokati i Udruženje banaka počeli pregovore o sporovima oko troškova obrade kredita

SrbijaVesti

29.12.2021 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs

Advokati i Udruženje banaka počeli pregovore o sporovima oko troškova obrade kredita Advokati i Udruženje banaka počeli pregovore o sporovima oko troškova obrade kredita
Advokati i Udruženje banaka su po prvi put zajedno seli za sto da pregovaraju o sporovima koji su vođeni pre ovogodišnje odluke Vrhovnog kasacionog... Advokati i Udruženje banaka počeli pregovore o sporovima oko troškova obrade kredita

Advokati i Udruženje banaka su po prvi put zajedno seli za sto da pregovaraju o sporovima koji su vođeni pre ovogodišnje odluke Vrhovnog kasacionog suda, a u vezi sa troškovima obrade kredita.

Predsednica Advokatske komore Srbije Jasmina Milutinović kaže da ima volje da se nađe rešenje i da će razgovori biti nastavljeni i nakon praznika.

Sastanku u Udruženju banaka su prisustvovali, pored predsednice Advokatske komore Srbije, sekretar Upravnog odbora AKS Biljana Bjeletić i grupa advokata koja vodi bankarske predmete koji su koautori predloga lex specijalisa koji je prosleđen udruženju banaka.

„Predmet razgovora je da se nađe rešenje da uopšte nema tih sudskih predmeta. Jednostavno da dođe do nekog, na sudu bi se to zvalo poravnanje. Da vidimo kako to da rešimo – da sud ne bude opterećen tim masovnim sporovima, a da to bude u interesu i banaka, i klijenata, i advokata. Jer, ako se do tog rešenja ne dođe, sporovi će se nastaviti. Neće oni iščeznuti nakon Nove godine ili uskoro. Pokušavamo da nađemo rešenje da se ti sporovi reše“, kaže Milutinović za N1.

Foto: Pixabay/LEANDRO AGUILAR

Ona objašnjava da je AKS podnela više predloga i inicijativa nakon što se 16. septembra pojavila dopuna stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa naplatom troškova obrade kredita.

„Jedna od tih inicijativa je i predlog donošenja posebnog zakona kojim bi se rešili sporovi u toku, a koji za predmet imaju troškove obrade kredita. Predlog je poslat Udruženju banaka, Ministarstvu finansija, Narodnoj banci, Vladi Republike Srbije i Ministarstvu pravde“, kaže Milutinović.

Kaže da su tražili i dobili uporednu analizu Instituta za uporedno pravo na temu kako su troškovi obrade kredita regulisani u zemljama Evropske unije i regionu kao i kakva je praksa Evropskog suda pravde. Tu analizu su prosledili Udruženju banaka.

Razgovori Advokatske komore Srbije i Udruženja banaka biće nastavljeni 10. januara.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...