I ostale advokatske komore razmatraće obustavu rada

Beogradski advokati u petak stupaju u štrajk

SrbijaVesti

22.12.2021 17:01 Autor: Marija Jovanović 0

Beogradski advokati u petak stupaju u štrajk Beogradski advokati u petak stupaju u štrajk
Na vanrednoj sednici skupštine Advokatske komore Beograda (AKB) većinom glasova izglasana je obustava rada beogradskih advokata u petak, 24. decembra, do ispunjenja zahteva koji... Beogradski advokati u petak stupaju u štrajk

Na vanrednoj sednici skupštine Advokatske komore Beograda (AKB) većinom glasova izglasana je obustava rada beogradskih advokata u petak, 24. decembra, do ispunjenja zahteva koji se odnose na promenu stava Vrhovnog kasacionog suda o obradi troškova kredita, zatim promena koje se tiču Zakona o parničnom postupku, ali i poreskog položaja advokata.

Predstavnik Advokatskog protestnog odbora Miroslav Živković na konferenciji za novinare u Medija centru rekao je će uprkos različitim opstrukcijama članovi Advokatske komore Beograd (AKB) od petka obustaviti rad i da se očekuje da će se AKB pridružiti i ostale advokatske komore.

On je naveo da će u četvrtak biti održana skupština Advokatske komore Šapca, koja u svom sastavu ima ogranke u Loznici i Valjevu, na kojoj se očekuje donošenje odluke o obustavi rada na njihovoj teritoriji.

„Sledeće nedelje je skupština Advokatske komore Zaječara, a zatim očekujemo i skupštine advokatskih komora Niša i Kragujevca. Krenućemo pojedinačno po komorama da napravimo obustavu rada na teritoriji Srbije“, kazao je Živković.

Advokati imaju tri zahteva

Kada je reč o zahtevima advokata, naglasio je da oni pre svega traže povlačenje iz javne rasprave Nacrta zakona i izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u celosti, jer je reč o zakonu koji se radi, prema njegovim rečima, „u korist bankarskog lobija i velikih korporacija“.

“Drugi zahtev je otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane donošenjem dopunjenog stava Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra 2021. godine. Poznato je da je tim stavom, koji nazivaju dopunom, iz korena promenjen prethodni stav iz 2018. godine koji je nalagao bankama da moraju, kao i svi učesnici u pravnom prometu, da dokažu postojanost i stvarnost svojih troškova”, rekao je on.

Treći zahtev koji se odnosi na poreske obaveze advokata predstavlja veliko opterećenje, pre svega za mlade advokate koji se upisuju u komoru, a koji u startu imaju oko 30.000 dinara poreskih obaveza.

“Jednostavno smatramo da su mladi advokati opterećeni time i tražimo da za njih poreska opterećenja budu na nivou iz 2018. godine”, naglasio je Živković.

Prema njegovim rečima, odluka o obustavi rada Advokatske komore Beograda obavezujuća je za sve beogradske advokate koji tokom obustave rada neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima na teritoriji cele Srbije. Obustava se odnosi na sve postupke, uključujući i pritvorske predmete.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...