Advokati opet na ulicama, zahtevaju povlačenje stava Vrhovnog kasacionog suda

Oko 200.000 građana zbog gubitka sporova sa bankama moraće da plati i do 50.000 dinara troškova

BankeNovacSrbijaVesti

24.9.2021 14:25 Autor: Marija Jovanović 0

Oko 200.000 građana zbog gubitka sporova sa bankama moraće da plati i do 50.000 dinara troškova Oko 200.000 građana zbog gubitka sporova sa bankama moraće da plati i do 50.000 dinara troškova
Nezadovoljni promenom pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) kojim banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita i troškove osiguranja stambenih kredita, advokati su... Oko 200.000 građana zbog gubitka sporova sa bankama moraće da plati i do 50.000 dinara troškova

Nezadovoljni promenom pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) kojim banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita i troškove osiguranja stambenih kredita, advokati su se i danas u znak protesta okupili ispred zgrade VKS u Nemanjinoj, na drugom po redu protestu pod nazivom “Ni korak nazad”.

Njihov jedini zahtev je da VKS povuče doneti stav koji je na štetu građana i isključivo u korist bankarskog sektora, kaže za Biznis.rs advokat iz organizacije protesta Čedomir Kokanović.

“Ovo je advokatski i narodni protest, jer se tiče i advokata koji rade tu vrstu sporova i građana koji su tužili banke. Za njih je ovo lična finansijska katastrofa jer ima oko 200.000 takvih sporova, što znači da će toliko građana zajedno sa svojim porodicama, što je oko 500.000-600.000 ljudi u Srbiji, biti oštećeno za 30.000 do 50.000 dinara troškova spora. Nešto što su očekivali da će dobiti oni će izgubiti i biće dužni da plate bankama”, navodi Kokanović i dodaje da ovo predstavlja katastrofalno narušavanje pravne sigurnosti, bez obzira na sve one koji su direktno uključeni, bili to advokati ili njihovi klijenti.

“Mi imamo tri godine jedinstvenu sudsku praksu koja kaže jedno, a onda pod pritiskom bankarskog lobija i države Vrhovni kasacioni sud, koji treba da bude nezavistan, preko noći sve okrene naopačke. I upravo zato što je praksa VKS bila takva i rekla da građani imaju određena prava svi oni tužili su banke, da bi se preko noći taj stav promenio, a sve to tera u bankrot pola miliona građana i njihovih porodica.

Zbog toga, advokati jednoglasno traže da se ovaj stav povuče jer nazad nema, kaže naš sagovornik.

“Jednostavno, mi ovo sada moramo da branimo i tražimo da se ovaj stav povuče. Ne želim da ulazim u formalizam i šta kaže pravilnik, da li to može ili ne. Kako su se sastali da kažu to što su rekli, tako isto moraju da kažu da to više ne važi”.

Na pitanje šta je savet građanima koji se masovno pitaju da li je vreme da povlače tužbe protiv banaka koje su podneli, Kokanović objašnjava da je u ovom trenutku suviše rano za bilo kakvu odluku.

“Mi znamo da se u našoj zemlji stvari ne rade po pravilima i ustaljenim procedurama već po pritisku i ako naš pritisak bude dovoljno jak mi ćemo isterati tu stvar na čistac. Ako se eventualno desi da mi u tome ne budemo uspešni, neka svako razgovara sa svojim advokatom i donese odluku u zavisnosti od sopstvene konkretne situacije”, kaže on.

Kokanović ističe da su advokati razočarani reakcijom Advokatske komore Srbije, da ovo nije prvi put jer je reč o nizu razočaravajućih poteza i da AKS ni do sada u više navrata nije koristila snagu koju advokatura ima.  

“Advokatska komora Srbije pokazala je da nije nezavisna institucija, da ne radi za svoje članstvo, već isključivo za lične privilegije rukovodstva i po političkom diktatu izvršne vlasti“, zaključuje naš sagovornik.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...