Ocenjuje se da postojeća politička struktura usporava dalji progres

Agencije Moody’s i S&P potvrdile kreditni rejting BiH

BankeNovacRegionVesti

3.9.2021 07:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Agencije Moody’s i S&P potvrdile kreditni rejting BiH Agencije Moody’s i S&P potvrdile kreditni rejting BiH
Dve međunarodne rejting agencije, Moody’s i Standard & Poors (S&P), potvrdile su kreditni rejting Bosne i Hercegovine uz stabilne izglede, objavila je Centralna banka... Agencije Moody’s i S&P potvrdile kreditni rejting BiH

Dve međunarodne rejting agencije, Moody’s i Standard & Poors (S&P), potvrdile su kreditni rejting Bosne i Hercegovine uz stabilne izglede, objavila je Centralna banka BiH (CBBiH).

Agencija Moody’s je potvrdila rejting BiH na „B3“ sa stabilnim izgledima, ocenjujući da je fiskalna snaga zemlje bolja u poređenju sa zemljama istog suverenog rejtinga, navodi se u saopštenju CBBiH.

Blagi budžetski suficiti iz ranijih perioda i struktura i nivo javnog duga, dodaje se dalje, kreirali su fiskalni prostor za odgovor na pandemiju, bez značajnog porasta fiskalne ranjivosti, prenosi portal Biznisinfo.ba.

Analitičari agencije Moody’s smatraju da je suvereni rejting BiH najviše ograničen kompleksnom političkom strukturom koja usporava institucionalni i progres na polju ekonomskih reformi.

Ovi negativni faktori su delimično neutralisani umerenim nivoom zaduženosti i opredeljenošću međunarodne zajednice ka ekonomskoj stabilizaciji zemlje.

Agencija S&P je potvrdila rejting BiH na „B“ sa stabilnim izgledima. Ocenjuje da su izgledi trenutno stabilni jer makroekonomski uticaj pandemije i još uvek održivi nivo vladine zaduženosti u značajnoj meri stvaraju protivtežu faktorima rizika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...