U letačkim posadama domaća kompanija ima devet žena

Air Serbia odškolovala prvu ženu na kapetanskoj poziciji u istoriji kompanije

SrbijaVestiZanimljivosti

15.7.2024 11:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Air Serbia odškolovala prvu ženu na kapetanskoj poziciji u istoriji kompanije Air Serbia odškolovala prvu ženu na kapetanskoj poziciji u istoriji kompanije
Tridesetdvogodišnja Vanja Marčeta prva je žena kapetan u ATR floti kompanije Air Serbia i ujedno prva pilotkinja koja je to zvanje stekla u okviru... Air Serbia odškolovala prvu ženu na kapetanskoj poziciji u istoriji kompanije

Tridesetdvogodišnja Vanja Marčeta prva je žena kapetan u ATR floti kompanije Air Serbia i ujedno prva pilotkinja koja je to zvanje stekla u okviru srpske nacionalne avio-kompanije. Vanja je karijeru započela 2016. godine kao kopilot na avionu tipa Boeing 737-300. Od 2022. godine nalazila se na poziciji kopilota u ATR floti, a 9. jula 2024. godine stekla je zvanje kapetana u ATR floti.

Prvi let na novoj poziciji, kapetanica Marčeta obavila je u nedelju 14. jula 2024. godine, na ruti između Beograda i Budimpešte.

 „Imenovanje u zvanje kapetana je prekretnica u životu svakog pilota, smatra se krunom karijere i ostvarenjem životnog sna. Velika mi je čast što sam kapetanica upravo srpske nacionalne avio-kompanije”, rekla je Vanja Marčeta, prva pilotkinja koja je neophodne obuke za sticanje zvanja kapetana obavila u okviru nacionalne avio-kompanije za 97 godina postojanja.

U pilotskoj kabini kompanije Air Serbia na pozicijama kapetana i kopilota sve češće se nalaze žene. Nakon uspešno završene višemesečne obuke, pilotkinja Nitu Rakić, koja je do sada upravljala avionima iz porodice Airbus A320, nedavno je stekla zvanje kapetana širokotrupnog aviona tipa Airbus A330-200. Na taj način, Nitu je postala prva žena kapetan u dugolinijskom saobraćaju u kompaniji.   

Prva žena na poziciji kapetana na uskotrupnim avionima tipa Airbus A319 i A320 srpske nacionalne avio-kompanije bila je Vesna Aleksić, koja je u Air Serbia-u došla krajem 2016. godine. Ona je danas menadžerka Airbus flote i kapetanica-instruktorka linijske obuke. Pored Vanje, Nitu i Vesne, Air Serbia u letačkoj posadi ima još šest žena, dok ih je u kabinskoj posadi više od tri stotine.

 Od ukupnog broja zaposlenih, u srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji 50,69 odsto čine žene.

U avijaciji se konstantno radi na povećanju broja žena. Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj IATA sprovodi projekat “25 do 2025” kojim nastoji da se do 2025. godine u putničkoj avijaciji žene nađu na rukovodećim pozicijama u procentu većem od 25 odsto.

Air Serbia se već sada nalazi među svetskim liderima na tom polju, s obzirom na to da se u kompaniji na više od 48 odsto menadžerskih pozicija nalaze upravo žene, piše u saopštenju domaće kompanije.

  • SHALIMAR

    15.7.2024 #1 Author

    Bravo,gospodja Marceta izgleda kao stjuardesa a ne kso lapetan.Svaka cast

    Odgovori

  • REA

    11.8.2024 #2 Author

    Bravo za ovu devojku!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.