Prva akvizicija najpoznatijeg sajta za iznajmljivanje nekretnina

Airbnb kupuje AI startup za nešto manje od 200 miliona dolara

SvetVesti

15.11.2023 09:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Airbnb kupuje AI startup za nešto manje od 200 miliona dolara Airbnb kupuje AI startup za nešto manje od 200 miliona dolara
Airbnb je napravio svoju prvu akviziciju kao javna kompanija, u poslu vrednom nešto manje od 200 miliona dolara, rekli su za CNBC izvori upoznati... Airbnb kupuje AI startup za nešto manje od 200 miliona dolara

Airbnb je napravio svoju prvu akviziciju kao javna kompanija, u poslu vrednom nešto manje od 200 miliona dolara, rekli su za CNBC izvori upoznati sa ugovorom.

Startup se zove GamePlanner AI, koji je u „stelt modu“ od svog osnivanja 2020. godine. Stelt startupi rade van očiju javnosti iz različitih razloga, kao što su zaštita intelektualne svojine ili izbegavanje ometanja. GamePlanner.AI će ubrzati neke od Airbnbovih AI projekata, navodi Airbnb, piše Seebiz.

Suosnivač GamePlannera.AI je Adam Čejer (Adam Cheyer), jedan od osnivača Siri. Kada je Siri kupio Apple, radio je zajedno sa Stivom Džobsom (Steveom Jobsom). Čejer je kasnije suosnovao Viv Labs, koji će postati osnova za Samsungovog glasovnog asistenta.

Izvršni direktor Airbnba Brajan Česki (Brian Chesky) rekao je da će generativna veštačka inteligencija radikalno promeniti platformu i želi da je koristi kao „čuvar putovanja“ koji vremenom uči o korisnicima i poboljšava njihova iskustva putovanja – na primer, povezujući korisnike sa pravim sobama ili domovima.

Ugovor je prva Airbnbova akvizicija od 2019. godine i mogla bi da izazove interesovanje Wall Streeta za to da li se Českijeva strategija M&A menja, što bi potencijalno učinilo Airbnb atraktivnijom akvizicijom. Kompanija je profitabilna na osnovu GAAP-a i držala je 11 milijardi dolara gotovine i likvidnih sredstava do kraja septembra.

Airbnbove vesti prate izveštaje da kompanija Google pregovara o ulaganju stotina miliona u drugi startup za veštačku inteligenciju, Character.AI, koji je u martu prikupio 150 miliona dolara uz procenu od milijardu dolara u rundi finansiranja koju je vodio Andresen Horovic (Andreessen Horowitz). Startup omogućava ljudima da kreiraju virtuelne likove ili razgovaraju sa AI verzijama poznatih ličnosti poput Ilona Maska (Elom Musk) ili Alberta Ajnštajna (Albert Einstein).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...