Ponuda najpoznatijeg sajta za iznajmljivanje biće skraćena

Odbačena tužba kompanije Airbnb protiv zakona o kratkoročnom zakupu u Njujorku

SvetU fokusu

9.8.2023 12:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Odbačena tužba kompanije Airbnb protiv zakona o kratkoročnom zakupu u Njujorku Odbačena tužba kompanije Airbnb protiv zakona o kratkoročnom zakupu u Njujorku
Zakon države Njujork zahteva od domaćina koji iznajmljuju smeštaj posetiocima da imaju dozvolu za rad, pooštravajući time već stroga ograničenja za kratkoročno iznajmljivanje u... Odbačena tužba kompanije Airbnb protiv zakona o kratkoročnom zakupu u Njujorku

Zakon države Njujork zahteva od domaćina koji iznajmljuju smeštaj posetiocima da imaju dozvolu za rad, pooštravajući time već stroga ograničenja za kratkoročno iznajmljivanje u najmnogoljudnijoj američkoj metropoli. Državni sudija je odbacio osporavanja ovog zakona kompanije Airbnb.

Tužbu kompanije Airbnb u kojoj se zahteva blokiranje lokalnog zakona 18, usvojenog u januaru 2022. godine, odbacila je sudija Vrhovnog suda države Arlin P. Blut (Arlene P Bluth). Ova mera zahteva od domaćina da dobiju gradsku licencu i sprečava platforme za rezervisanje smeštaja da obrađuju transakcije za neregistrovano iznajmljivanje, piše Bloomberg.

Njujork već ima neka od najstrožih ograničenja za takav smeštaj, a grad je procenio da je skoro trećina od 29.000 kratkoročnih zakupa nelegalno navedena.

Gradovi širom sveta suzbili su kratkoročno iznajmljivanje. U junu ove godine Dalas je blokirao nekretnine za odmor u određenim stambenim naseljima, dok je 2021. godine Barselona zabranila sva kratkoročna iznajmljivanja privatnih kuća.

Restrikcije su vođene zabrinutošću da platforme za iznajmljivanje kuća kao što su Airbnb, TripAdvisor i VRBO povećavaju kirije za lokalne stanovnike. Studija iz 2019. godine koju je sproveo Institut za ekonomsku politiku zaključila je da su ekonomski troškovi kompanije Airbnb za iznajmljivače veći od koristi za putnike.

Airbnb je tvrdio da je novo pravilo o zabrani kratkoročnih iznajmljivanja zapravo „zahtevanje opsežnog i nametljivog otkrivanja ličnih podataka i prisiljavanje otvorenog sporazuma na lavirint dokumenata raštrkanih po složenoj mreži zakona, kodeksa i propisa“.

Foto: Freepik.com / TravelScape

Pravila grada su „udarac na turističku ekonomiju grada i hiljade Njujorčana i malih preduzeća u spoljnim opštinama koji se oslanjaju na iznajmljivanje kuća i prihod od turizma da bi spojili kraj s krajem“, rekao je Teo Jedinski (Theo Yedinsky), direktor globalne politike za Airbnb. „Grad šalje jasnu poruku milionima potencijalnih posetilaca koji će sada imati manje mogućnosti za smeštaj kada posete Njujork: „Niste dobrodošli”.

Sudija, iako je priznala da će pravilo primorati Airbnb da ukloni mnoge svoje ponude, rekla je da novi zakon kompaniji daje „veoma jednostavan način“ da pravilnom verifikacijom potencijalnih unosa osigura da je sve u skladu sa zakonom.

„Airbnb je znao za ova pravila mnogo meseci i imao je dovoljno prilika da obavesti domaćine o ovim novim pravilima i kaže im da se prijave za registracioni broj“, napisala je Blut. „Airbnb ne može uložiti malo ili nimalo napora da kaže svojim domaćinima da se registruju, a zatim da se žali da će možda morati da ukloni stotine ili hiljade oglasa zato što njihovi autori nisu registrovani.”

Gradski zvaničnici nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar. Grad je pristao da odloži sprovođenje zakona do septembra, dok se ne završi sudski proces.

U prvoj polovini godine, prihod po dostupnom najmu za kratkoročne iznajmljivanje u Njujorku porastao je 8,1 odsto, u poređenju sa prosečnim padom od jedan odsto na 50 najvećih tržišta, prema provajderu za analizu podataka AirDNA, koji prati Airbnb i VRBO liste.

Kao deo pokušaja kompanije da više sarađuje sa vladama, Airbnb je 2020. godine pokrenuo svoj alat za podatke City Portal. Komandna tabla daje lokalnim samoupravama pristup informacijama o posetiocima i domaćinima, prati kako iznajmljivanje utiče na lokalna stambena tržišta i pomaže gradovima da kreiraju nove propise.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...