Evergrande propustila i treći rok za isplatu kamate

Akcije kineskih građevinskih kompanija padaju zbog dužničke krize

NovacSvetVesti

14.10.2021 09:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Akcije kineskih građevinskih kompanija padaju zbog dužničke krize Akcije kineskih građevinskih kompanija padaju zbog dužničke krize
Deonice kineske građevinske kompanije Evergrande u četvrtak su nastavile da padaju, prvenstveno zbog bojazni investitora da će se dužnička kriza preliti na građevinski sektor,... Akcije kineskih građevinskih kompanija padaju zbog dužničke krize

Deonice kineske građevinske kompanije Evergrande u četvrtak su nastavile da padaju, prvenstveno zbog bojazni investitora da će se dužnička kriza preliti na građevinski sektor, piše Reuters.  

Kompanija Evrgrande, čiji dug iznosi više od 300 milijardi dolara u investicijama i 1.300 građevinskih projekata u preko 280 gradova, ove nedelje je propustila i treći rok za isplatu kamate na njene međunarodne obveznice, što je zabrinulo investitore.

Mnogima je delovalo da je najzaduženija kompanija na svetu, čiji rukovodioci pokušavaju da prodaju imovinu kako bi došli do novca za otplatu, napravila manji napredak kada je firma Qumei Home Furnishings Group u dokumentima u četvrtak objavila da će kupiti 40 odsto udela Evergrande-a u njihovim zajedničkim projektima za 72 miliona juana (11,18 miliona dolara). 

Ipak, neki kineski građevinari su nedavno upozorili na mogućnost da Evergrande neće ispuniti obaveze, a povećani rizici u ovom sektoru u sredu su doveli do pada S&P Global rejtinga dve velike firme: Greenland Holdings, poznate po gradnji najvećih stambenih zgrada na svetu, i E-House. Oni upozoravaju da bi trend pada mogao da se nastavi.

Dodajući na to zabrinutost investitora koji su se nadali da će biti uspostavljena nova pravila koja bi stabilizovala klimavi oporavak druge ekonomije sveta, novi podaci u četvrtak su pokazali da rekordni rast fabričkih cena u septembru, uzrokovan previsokim cenamasirovih materijala.

Subindeks akcija kineskih građevinara u četvrtak je pao za skoro tri odsto do podneva, dok je tabelarni CSI300 indeks pao za 0,31 odsto. Vlasničke akcije su ove godine pale gotovo 19 odsto, a indeks CSI300 pao je ukupno 5,5 odsto.

Cenovne akcije na tržnicama obveznica su se relativno utišale nakon nedavnih velikih promena. Obveznice za april 2022. godine kompanije Guangzhou R&F’s od 6,7 odsto su porasle za 0,34 odsto, ali se njima još uvek trguje sa popustom većim od 35 odsto njihove osnovne vrednosti.

Berzanske obveznice kompanije Shanghai Shimao Co’s od 4.65 odsto za januar 2022. godine imale su najveći pad, 3,6 odsto, na cenu od 92,48 juana (14,37 dolara).

Na međunarodnoj berzi dugovanja obveznice Agile Group Holdings’ pale su za jedan cent, na 69,5 centi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...