Potrošačke cene na najvišem nivou u poslednjih 30 godina

Akcije kompanije Home Depot porasle za 5,7 odsto

BerzaNovacVesti

17.11.2021 13:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Akcije kompanije Home Depot porasle za 5,7 odsto Akcije kompanije Home Depot porasle za 5,7 odsto
Cene akcija na Wall Street-u su porasle jer su ulagače ohrabrili podaci o potrošnji u Sjedinjenim Američkim Državama koji su bili bolji nego što... Akcije kompanije Home Depot porasle za 5,7 odsto

Cene akcija na Wall Street-u su porasle jer su ulagače ohrabrili podaci o potrošnji u Sjedinjenim Američkim Državama koji su bili bolji nego što se očekivalo, te su strahovanja od povećanja kamatnih stopa ostala u drugom planu.

Dow Jones indeks je ojačao 54 boda ili 0,15 odsto, na 36.142 boda, dok je S&P 500 porastao 0,39 odsto, na 4.700 bodova, a Nasdaq indeks 0,76 odsto, na 15.973 boda, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Najviše su porasle cene akcija u potrošačkom i trgovačkom sektoru, prvenstveno zahvaljujući podatku da je potrošnja u trgovini na malo u oktobru porasla 1,7 odsto, više nego što se očekivalo.

To pokazuje da se najveća svetska ekonomija i dalje solidno oporavlja od korona krize.

Među najvećim dobitnicama bila je akcija kompanije Home Depot, sa skokom cene 5,7 odsto, nakon što su iz tog trgovačkog lanca izvestili o poslovnim rezultatima koji su u trećem kvartalu bili bolji nego što se očekivalo.

Ulagači se nadaju da će i drugi trgovački lanci narednih dana objaviti dobre kvartalne rezultate, pa je taj sektor zabeležio snažan rast.

Prema rečima stratega u firmi Allspring Global Investments Brajana Jakobsena (Brian Jacobsen), ulagači su odahnuli jer vesti govore o tome da potrošnja i dalje snažno raste, uprkos povećanju cena i poremećajima u lancima nabavke.

Zahvaljujući tome, izjava predsednika ogranka Federalnih rezervi (FED) u Sent Luisu Džejmsa Bularda (James Bullard), da bi centralna američka banka trebalo da zauzme čvršći stav po pitanju inflacije ostala je u drugom planu.

Predsednica FED u San Francisku Meri Dejli (Mary C. Daly) pozvala na strpljenje po pitanju kamata, jer smatra da će rast inflacije biti privremen.

Prošle sedmice je objavljeno da su u oktobru potrošačke cene porasle 6,2 odsto na godišnjem nivou, najviše u poslednjih 30 godina.

Tako se inflacija već pet meseci zaredom kreće iznad pet odsto, znatno iznad ciljanog nivoa američke centralne banke od dva odsto.

Na većini evropskih berzi cene deonica su porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,34 odsto, na 7.326 bodova, frankfurtski DAX porastao je 0,61 odsto, na 16.247 bodova, a pariski CAC 0,34 odsto, na 7.152 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...