Svi pogledi investitora na berzama u SAD upereni su u Kongres I predlog povećanja oporezivanja

Akcije tehnoloških kompanija u stagnaciji, oporavljaju se sektori proizvodnje i trgovine

BerzaNovacSvetVesti

14.9.2021 09:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Akcije tehnoloških kompanija u stagnaciji, oporavljaju se sektori proizvodnje i trgovine Akcije tehnoloških kompanija u stagnaciji, oporavljaju se sektori proizvodnje i trgovine
Na noćašnjem trgovanju na Wall Streetu S&P 500 indeks je dobio na vrednosti prvi put posle pet dana pada, ali ulagači su i dalje... Akcije tehnoloških kompanija u stagnaciji, oporavljaju se sektori proizvodnje i trgovine

Na noćašnjem trgovanju na Wall Streetu S&P 500 indeks je dobio na vrednosti prvi put posle pet dana pada, ali ulagači su i dalje oprezni dok čekaju nove ekonomske pokazatelje i detalje o predstojećem odlučivanju o povećanju poreza.

Dow Jones je porastao za 261 bod ili 0,76 odsto, na 34.869 bodova, a S&P 500 0,23 odsto, na 4.468 bodova. Istovremeno, Nasdaq indeks je tek neznatno oslabio (0,07 odsto), na 15.105 bodova, prenosi Seebiz.

Rezultat indeksa Nasdaq posledica je pada cena akcija u tehnološkom sektoru, dok se rast Dow Jones i S&P 500 indeksa objašnjava jačanjem sektora koji bi trebalo da imaju najviše koristi od normalizacije ekonomske aktivnosti nakon korona krize.

U fokusu investitora, ipak, juče je bio predlog predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) o budžetskom paketu vrednom 3.500 milijardi dolara. Očekuje se da će taj predlog uključivati povećanje korporativnog poreza s 21 na 26,5 odsto.

Predložene poreske izmene mogle bi, prema analitičarima investicione banke Goldman Sachs, smanjiti zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u narednoj godini za otprilike pet odsto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u utorak biti objavljen izveštaj o potrošačkim cenama, koje će pokazati jačaju li inflatorni pritisci ili je rast inflacije poslednjih meseci bio privremen, kao što to tvrdi američka centralna banka.

Ove nedelje će biti objavljen i izveštaj o potrošnji u maloprodaji, te raspoloženju potrošača u SAD, koji će pokazati da li je širenje delta varijante korona virusa uticalo na potražnju.

A na evropskim berzama cene akcija su takođe krenule uzlaznim trendom. Londonski FTSE indeks porastao je 0,56 odsto, na 7.068 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,59 odsto, na 15.701 bod, a pariski CAC 0,20 odsto, na 6.676 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...