Pad profita američke kompanije za 55 odsto u prvom tromesečju

Akcije Tesle ojačale, uprkos lošim kvartalnim rezultatima

BerzaSvetVesti

24.4.2024 10:15 Autor: Vladimir Jokanović 2

Akcije Tesle ojačale, uprkos lošim kvartalnim rezultatima Akcije Tesle ojačale, uprkos lošim kvartalnim rezultatima
Cene akcija kompanije Tesla porasle su za skoro 10 odsto u trgovanju posle zatvaranja berze u utorak nakon objavljivanja kvartalnih rezultata, iako je prihod... Akcije Tesle ojačale, uprkos lošim kvartalnim rezultatima

Cene akcija kompanije Tesla porasle su za skoro 10 odsto u trgovanju posle zatvaranja berze u utorak nakon objavljivanja kvartalnih rezultata, iako je prihod za prvi kvartal 2024. godine bio niži od očekivanog, a zabeležen je i značajan pad profita.

Američki proizvođač električnih vozila ostvario je prihod od 21,3 milijardi dolara, što je manje od procenjenih 21,48 milijardi dolara i pad od devet odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je najveći pad od 2012. godine. Profit je iznosio 1,1 milijardu dolara, što je pad od 55 odsto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, saopštila je kompanija, prenosi Guardian.

Izveštaj je ipak ponudio ohrabrujuće vesti za investitore, uključujući najave o aplikaciji za prevoz koja će biti integrisana u Tesla proizvode. Kompanija je najavila da očekuje da će novi modeli vozila biti pušteni u prodaju ranije nego što je najavljeno i najavila je mrežu robotaksija koja je u pripremi.

U poslednja tri meseca, Tesla je više nego udvostručila svoj AI kompjuting, kompleksnost svojih pametnih softvera i investirala je milijardu dolara u AI infrastrukturu u istom periodu. Izveštaj od utorka, posebno Teslin plan za ubrzanje razvoja jeftinijih vozila, umirio je neke od strahova investitora, ocenuju analitičari.

Ovo je bio drugi izveštaj o zaradi od lansiranja Cybertrucka, dugo očekivanog električnog pikap kamiona, i prvi izveštaj o zaradi od kada je taj automobil povučen prošle nedelje. Tesla je dobrovoljno povukla automobil nakon što su stigla izveštaji da su vozila bila u opasnosti da se zaustave dok voze punom brzinom zbog labave pedale za gas.

I bez briga oko Cybertrucka, Tesla je imala tešku godinu, najavljujući prošle nedelje da će otpustiti 10 odsto svog osoblja širom sveta, što je oko 14.000 zaposlenih. Tokom vikenda, smanjila je cene svojih vozila širom sveta i pretrpela je niz loših kvartalnih izveštaja o zaradi u poslednjim kvartalima dok konkurentske kineske kompanije za električna vozila osvajaju tržišta.

  • LENA

    24.4.2024 #1 Author

    Iako su kvartalni rezultati Tesle pokazali pad profita, ohrabrujuće vesti o novim modelima vozila i investicijama u AI infrastrukturu su podržale rast cene akcija.

    Odgovori

  • Stasa

    28.4.2024 #2 Author

    Bravoi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...