nova kompanija ita počinje sa radom dan kasnije

Alitalia prestaje sa letovima 14. oktobra

BiznisFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

17.7.2021 11:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Alitalia prestaje sa letovima 14. oktobra Alitalia prestaje sa letovima 14. oktobra
Italijansko ministarstvo ekonomije saopštilo je u četvrtak da će nova avio-kompanija, koja će zameniti Alitaliju, početi sa letovima od 15. oktobra. U saopštenju se... Alitalia prestaje sa letovima 14. oktobra

Italijansko ministarstvo ekonomije saopštilo je u četvrtak da će nova avio-kompanija, koja će zameniti Alitaliju, početi sa letovima od 15. oktobra.

U saopštenju se navodi da će nova kompanija ITA, početi sa radom tog datuma, nakon pozitivnog ishoda razgovora sa izvršnom komisijom Evropske unije. Poslednji letovi Alitalije očekuju se 14. oktobra. Zvaničnici EU za konkurenciju, izrazili su zabrinutost da je finansijska podrška italijanske vlade Alitaliji godinama kršila pravila bloka, prenosi Mail online.

„Diskusija sa Evropskom komisijom omogućila je postizanje konstruktivnog i uravnoteženog rešenja koje garantuje neophodni diskontinuitet u pogledu evropskih pravila“, istaklo je ministarstvo.

ITA je skraćenica od Italia Trasporto Aereo ili italijanskog vazdušnog transporta, ali još uvek nije jasno koje će ime ili logotip biti na avionima nove avio-kompanije. Navodi se da će biti javnog nadmetanja za brend „Alitalija“, za koji je UIO rekla da će se takmičiti.

Dogovor o stvaranju nove avio-kompanije zahteva smanjenje broja radnih mesta, posebno na glavnom rimskom aerodromu Leonardo da Vinci. Milanski aerodrom Linate, koji je popularan među poslovnim putnicima zbog italijanske finansijske i modne industrije, takođe će smanjiti pojedina radna mesta. Među svojim rutama, ITA je saopštila da planira da leti za Njujork iz Milana i Rima, a za Tokio, Boston i Majami iz Rima. Odredišta sa Rima i milanskog aerodroma Linate, biće Pariz, London, Amsterdam, Brisel, Frankfurt i Ženeva.

Italijanska novinska agencija LaPresse, citirajući izjavu ITA, izvestila je da je odbor ove avio-kompanije odobrio industrijski plan koji počinje ove i trajaće do 2025. godine. Prema ITA izjavi ona planira da u startu upravlja flotom od sedam širokotrupnih i 45 uskotrupnih letelica i da kasnije u toku ove godine doda još 26 aviona. Do kraja 2025. godine, ITA teži floti od čak 105 aviona.

Alitalia trenutno ima oko 10.000 zaposlenih. Nova kompanija može preuzeti neki broj radnika, koji su poslednjih godina organizovali štrajkove tražeći više pažnje za budućnost ove avio-kompanije. Poslednjih meseci suočili su se i sa neizvesnošću u vezi sa plaćanjem na vreme. UIO je saopštila da će početi da radi ove godine sa nekih 2.750 do 2.950 zaposlenih u svom vazduhoplovnom sektoru, povećavajući taj broj na 5.550-5.700 do kraja 2025. godine.

„Sve osobe će biti angažovane sa novim ugovorom o radu, koji osigurava veću konkurentnost i fleksibilnost u poređenju sa ostalim operaterima u tom sektoru,“ zaključuje UIO za Mail Daily.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...