Interesi EU stariji od materijalnih interesa američke kompanije

Amazon izgubio sudski spor sa Evropskom komisijom

EUFirme u fokusuVesti

27.3.2024 15:35 Autor: Vladimir Jokanović 4

Amazon izgubio sudski spor sa Evropskom komisijom Amazon izgubio sudski spor sa Evropskom komisijom
Kompanija Amazon izgubila je u sredu sudski spor pred Evropskim sudom pravde u Luksemburgu u pokušaju da suspenduje zahtev u vezi sa svojim online... Amazon izgubio sudski spor sa Evropskom komisijom

Kompanija Amazon izgubila je u sredu sudski spor pred Evropskim sudom pravde u Luksemburgu u pokušaju da suspenduje zahtev u vezi sa svojim online oglašavanjem prema tehničkim pravilima Evropske unije.

Najviši evropski sud podržao je regulatore EU, navodeći da interesi EU nadilaze materijalne interese američke kompanije, prenosi Reuters. Prema zakonu o digitalnim uslugama (DSA) koji važi od prošle godine, Amazon je označen kao veoma velika online platforma koja podleže strogim pravilima za borbu protiv nelegalnog i štetnog sadržaja.

Kompanija je naknadno osporila zahtev DSA da javno stavi na raspolaganje repozitorijum (baze podataka) koji sadrži detaljne informacije o svom onlime oglašavanju i takođe je zatražila privremenu meru dok sud ne donese pravosnažnu odluku o slučaju.


Niži sud je u septembru postupio po zahtevu kompanije Amazon za privremenu meru za suspendovanje sporne obaveze, što je navelo Evropsku komisiju da se obrati najvišem evropskom sudu. Sud pravde EU poništio je nalog o suspenziji i odbacio zahtev Amazona za privremenu meru.

„Interesi koje brani zakonodavna vlast EU prevladavaju, u ovom slučaju, nad materijalnim interesima Amazona, što dovodi do toga da balansiranje interesa teži u korist odbijanja zahteva za suspenziju“, navedeno je u odluci suda.

Amazon je saopštio da je kompanija razočarana ovom odlukom jer smatra da se ne uklapa u opis „Veoma velika online platforma“ (VLOP) po zakonu DSA i da ne bi trebalo da bude obeležena kao takva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...