zbog kršenja ljudskih prava i loših uslova rada

Amazon mora da plati odštetu od 1,9 miliona dolara radnicima u Saudijskoj Arabiji

BiznisSvet

24.2.2024 15:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Amazon mora da plati odštetu od 1,9 miliona dolara radnicima u Saudijskoj Arabiji Amazon mora da plati odštetu od 1,9 miliona dolara radnicima u Saudijskoj Arabiji
Kompanija Amazon treba da plati 1,9 miliona dolara za 700 stranih radnika zaposlenih u skladištima kompanije u Saudijskoj Arabiji, u okviru nagodbe za kršenje... Amazon mora da plati odštetu od 1,9 miliona dolara radnicima u Saudijskoj Arabiji

Kompanija Amazon treba da plati 1,9 miliona dolara za 700 stranih radnika zaposlenih u skladištima kompanije u Saudijskoj Arabiji, u okviru nagodbe za kršenje ljudskih prava i teško zlostavljanje radne snage.

Amazon je ranije na svom blogu priznao da je angažovao spoljne stručnjake za ljudska prava da ispitaju šta se tačno dešava u skladištima, a ta organizacija je zaključila da kompanija krši brojne standarde, uključujući ispod prosečne uslove rada, brojne nepravilnosti u pogledu ugovora o radu i isplata plata, kao i neblagovremeno rešavanje brojnih pritužbi zaposlenih, prenosi SEEbiz, pozivajući se na CNBC.

Priča je dospela u žižu interesovanja prošlog septembra, kada je Amnesty International izneo svoja saznanja o kršenju prava radnika zaposlenih u skladištima kompanije u tom regionu, uz konstataciju da su mnogi od njih bili žrtve trgovine ljudima, sa posebnim osvrtom na činjenica da je Amazon bio svestan rizika da će njihovi radnici u tom delu sveta biti eksploatisani.

Ovo su izvestili i lokalni novinarski istraživački timovi, otkrivajući da su radnici bili primorani da plate i do 2.040 dolara da bi dobili posao, što je mnoge od njih, uglavnom iz Nepala, primoralo da uzimaju kredite i žive u neprikladnim prostorijama zaraženim stenicama, često bez vode za piće i osnovnih higijenskih uslova.

Iako se cifra od 1,9 miliona dolara čini visokom, kada se podeli na 700 radnika, svaki bi trebalo da dobije oko 2.700 dolara, što i nije tako velika suma. Istovremeno, samo prošle godine Amazon je imao prihod od 576 milijardi dolara, odnosno 1,5 milijardi dnevno.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...