Cena akcija porasla osam odsto

Rekord Amazona, prihod 170 milijardi dolara u poslednjem kvartalu prošle godine

Svet

2.2.2024 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rekord Amazona, prihod 170 milijardi dolara u poslednjem kvartalu prošle godine Rekord Amazona, prihod 170 milijardi dolara u poslednjem kvartalu prošle godine
Amazon je objavio rezultate za četvrti kvartal 2023. godine koji su nadmašili procene analitičara, a vrednost akcija tehnološkog giganta porasle su za više od... Rekord Amazona, prihod 170 milijardi dolara u poslednjem kvartalu prošle godine

Amazon je objavio rezultate za četvrti kvartal 2023. godine koji su nadmašili procene analitičara, a vrednost akcija tehnološkog giganta porasle su za više od osam odsto u produženom trgovanju na Njujorškoj berzi, objavio je CNBC.

Kompanija je tim povodom saopštila i da očekuje da će prihod u prvom kvartalu ove godine biti između 138 milijardi i 143,5 milijardi dolara, što predstavlja rast od osam do 13 odsto. Analitičari su očekivali prihod od 142,1 milijardu dolara.

Neto prihod je u četvrtom kvartalu 2023. godine porastao na 10,6 milijardi dolara, ili dolar po akciji, u poređenju sa 278 miliona dolara, ili tri centa po akciji, godinu dana ranije.

Kompanija je otpustila 27.000 zaposlenih između kraja 2022. i sredine 2023. i nastavila je da traži načine da smanji troškove u drugim oblastima, uključujući Prime Video, MGM Studios i Twitch, ocenio je CNBC u analizi.

Finansijski direktor Amazona Brajan Olsavski (Brian Olsavsky) rekao je novinarima u četvrtak da će kompanija nastaviti da pažljivo pristupa novim investicijama, ali da 2024. ne vidi kao godinu štednje.

„Nastavićemo da ulažemo u nove oblasti i ‘stvari’ koje odjekuju kod kupaca“, rekao je Olsavski i dodao da „tamo gde možemo da pronađemo efikasnost i uradimo više sa manje, uradićemo i to“.

Prihod je skočio za 14 odsto, na 170 milijardi dolara u četvrtom kvartalu 2023. godine. Ovaj period odražava rezultate iz sezone praznične kupovine i Amazonovog oktobarskog događaja Prime Day, za koje je kompanija rekla da su premašila njena očekivanja.

„Ovaj četvrti kvartal bio je rekordna praznična šoping sezona i zatvorila je jaku 2023. godinu za Amazon“, istaknuto je u saopštenju kompanije uz najavu da imaju „mnogo razloga da budemo uzbuđeni“ u narednom periodu.

  • SABRINA

    2.2.2024 #1 Author

    Lepo što je povećan prihod, ali otpušteni radnici…

    Odgovori

  • ŽIZI

    3.2.2024 #2 Author

    Nije ni čudo kad im radnici rade skoro za dž

    Odgovori

    • Mikica

      5.2.2024 #3 Author

      Ne bih rekla da je satnica od 19 dolara bas dzabe.Kolika je tvoja satnica Žizi, mozda 300 dinara?

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...