Gigant online prodaje nastavlja da investira u AI startap

Amazon uložio još 2,75 milijardi dolara u Anthropic

InvesticijeNovacSvetVesti

28.3.2024 16:13 Autor: Vladimir Jokanović 2

Amazon uložio još 2,75 milijardi dolara u Anthropic Amazon uložio još 2,75 milijardi dolara u Anthropic
Kompanija Amazon saopštila je da ulaže dodatnih 2,75 milijardi dolara u startap Anthropic, dovršavajući posao koji je sklopila prošle godine kada je odlučila da... Amazon uložio još 2,75 milijardi dolara u Anthropic

Kompanija Amazon saopštila je da ulaže dodatnih 2,75 milijardi dolara u startap Anthropic, dovršavajući posao koji je sklopila prošle godine kada je odlučila da podrži kompaniju za razvoj veštačke inteligencije i proširi partnerstvo između kompanija.

Ovo ulaganje podiže ukupnu investiciju Amazona u Anthropic na četiri milijarde dolara, prenosi Bloomberg. Startap kreira cenjene AI alate koji mogu da generišu tekst i analiziraju ga, a prema sporazumu iz septembra, Amazon je imao pravo sa uloži dodatna sredstva pre kraja marta.

„Posao koji Amazon i Anthropic rade zajedno kako bi kupcima širom sveta doneli najnaprednije tehnologije generativne veštačke inteligencije tek počinje“, saopštio je Amazon. Kao deo strateškog sporazuma o saradnji, Anthropic koristi Amazon web services (AWS) kao svog primarnog dobavljača oblaka za kritična radna opterećenja.

Anthropic će koristiti AWS Trainium i Inferentia čipove za izgradnju, obuku i implementaciju svojih budućih modela i preuzeo je obavezu dugoročne posvećenosti da obezbedi AWS klijentima širom sveta pristup budućim generacijma svojih osnovnih modela na servisu Amazon Bedrock.

Kompanija Amazon saopštila je da veruje da će njena strateška saradnja sa startapom Anthropic dodatno poboljšati iskustva kupaca, kao i da je generativna AI spremna da bude transformaciona tehnologija ovog vremena.

Američki gigant online prodaje sa sedištem u Sijetlu napravio je u septembru početnu investiciju od 1,25 milijardi dolara u Anthropic i tada je nagovestio da planira da investira do četiri milijarde dolara.

  • AJA

    28.3.2024 #1 Author

    Ako imaju dobru strategiju bice odlicna saradnja.

    Odgovori

  • tamara71

    28.3.2024 #2 Author

    Velika trka se desava

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...