Nastavak dijaloga SAD i Kine na visokom nivou

Američka državna sekretarka za trgovinu iduće nedelje u Pekingu

SvetVesti

22.8.2023 13:48 Autor: Vladimir Jokanović 1

Američka državna sekretarka za trgovinu iduće nedelje u Pekingu Američka državna sekretarka za trgovinu iduće nedelje u Pekingu
Američka sekretarka za trgovinu Đina Rajmondo (Gina Raimondo) posetiće Peking i Šangaj iduće nedelje gde će se sastati sa visokim kineskim zvaničnicima i američkim... Američka državna sekretarka za trgovinu iduće nedelje u Pekingu

Američka sekretarka za trgovinu Đina Rajmondo (Gina Raimondo) posetiće Peking i Šangaj iduće nedelje gde će se sastati sa visokim kineskim zvaničnicima i američkim poslovnim liderima, saopštilo je u utorak Ministarstvo trgovine SAD.

Poseta koja će trajati od 27. do 30. avgusta uslediće posle nedavnih putovanja američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony Blinken) i ministarke finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) u Kinu, što je dodatno ojačalo nadu u otopljavanje odnosa između Pekinga i Vašingtona, prenosi Financial Times.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je da se Rajmondo „raduje konstruktivnim diskusijama o pitanjima koja see odnose na komercijalne odnose SAD i Kine“, izazove sa kojima se suočavaju američka preduzeća i oblasti za potencijalnu saradnju.

Ranije ovog meseca predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) naložio je nova ograničenja za američka ulaganja u Kini, pogoršavajući tenzije koje su već postojale zbog Tajvana, navodnog kršenja ljudskih prava u Sinđinu, kršenja zaštite prava intelektualne svojine i afere sa kineskim balonom iznad SAD u februaru.

Pomenute afere otežale su zvaničnicima Bajdenove administracije putovanja u Kinu, dok su Blinken i Jelen, kao i američki izaslanik za klimu Džon Keri (John Kerry) uspeli da obnove dijalog, ali ne više od toga. Nejasno je šta će Rajmondo moći da učini za američke kompanije, ali je ona, prema izvorima Blooomberga, oklevala da krene na put.

Jedan od potencijalnih efekata njene posete mogao bi da bude formiranje radne grupe sa kineskim ministarstvom trgovine. Radna grupa bavila bi se razgovorima o kontroli izvoza, kao i o kineskim kompanijama koje su dodate na srnu listi američkog ministarstva trgovine.

  • ELLA

    22.8.2023 #1 Author

    Na visokom nivou kada je interes u pitanju zaboravljaju se sukobi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...