Veliko interesovanje američkih preduzeća za subvencije

Više od 460 kompanija traži državnu pomoć za poluprovodnike

InvesticijeSvetVesti

9.8.2023 13:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Više od 460 kompanija traži državnu pomoć za poluprovodnike Više od 460 kompanija traži državnu pomoć za poluprovodnike
Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je u sredu da je više od 460 kompanija izrazilo interesovanje za dobijanje vladinih subvencija za proizvodnju poluprovodnika u pokušaju... Više od 460 kompanija traži državnu pomoć za poluprovodnike

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je u sredu da je više od 460 kompanija izrazilo interesovanje za dobijanje vladinih subvencija za proizvodnju poluprovodnika u pokušaju da se poveća konkurentnost zemlje u odnosu na nauku i tehnologiju Kine.

Bela kuća je u sredu obeležila godinu dana od kada je predsednik Džo Bajden (Joe Biden) potpisao zakon poznat kao „Čipovi za Ameriku“, kojim se obezbeđuje 52,7 milijardi dolara subvencija za proizvodnju poluprovodnika u SAD, istraživanja i razvoj radne snage, prenosi Reuters.

Bajden je saopštio da su kompanije prošle godine uložile 166 milijardi dolara u proizvodnju poluprovodnika i elektronike, dodajući da će pomenuti zakon ponovo učiniti Ameriku liderom u proizvodnji poluprovodnika i manje zavisnom od drugih zemalja“.

Ministarstvo trgovine počelo je u junu da prima prijave za program subvencija od 39 milijardi dolara za proizvodnju poluprovodnika u SAD, kao i opremu i materijale za pravljenje čipova, ali još nije izabralo kompanije koje će uključiti u projekat.

Ministarstvo je saopštilo da mora da se radi brzo, ali je još važnije da sve bude urađeno kako treba. Prema oceni resorne ministarke Đine Rejmondo (Gina Raimondo) reč je o investicijama koje bi trebalo da osiguraju ekonomsku i nacionalnu bezbednost SAD, kao i da je do njih trebalo da dođe ranije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...