Neke od firmi pomažu kineskoj vojsci u razvoju antistelt tehnologije

Vlada SAD stavila na „crnu listu“ kompanije iz Kine, Japana, Pakistana i Singapura

Vesti

25.11.2021 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada SAD stavila na „crnu listu“ kompanije iz Kine, Japana, Pakistana i Singapura Vlada SAD stavila na „crnu listu“ kompanije iz Kine, Japana, Pakistana i Singapura
Vlada Sjedinjenih Američkih Država stavila je još desetak kineskih kompanija na svoju trgovinsku „crnu listu“ pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbednost i spoljnu... Vlada SAD stavila na „crnu listu“ kompanije iz Kine, Japana, Pakistana i Singapura

Vlada Sjedinjenih Američkih Država stavila je još desetak kineskih kompanija na svoju trgovinsku „crnu listu“ pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku, tvrdeći da neke od njih pomažu kineskoj vojsci u razvoju kvantnog računarstva.

Iz Ministarstva trgovine SAD je saopšteno da je nekoliko kompanija i pojedinaca iz Kine i Pakistana dodato na listu zbog doprinosa pakistanskim nuklearnim aktivnostima, ili programu balističkih projektila, piše Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Najnovija američka akcija protiv kineskih kompanija dolazi u jeku narastajućih tenzija između Pekinga i Vašingtona u vezi sa statusom Tajvana i trgovinskim pitanjima.

Na „crnu listu“ dodato je ukupno 27 novih kompanija iz Kine, Japana, Pakistana i Singapura.

Ministarka trgovine Ðina Rejmondo (Gina Raimondo) je navela u saopštenju da će dodavanje ovih entiteta na listu sprečiti da američke tehnologije podrže razvoj kineskog i ruskog vojnog napredovanja i nebezbedne nuklearne aktivnosti Pakistana.

Kako navodi britanska agencija, kineska ambasada u Vašingtonu je optužila SAD da „koriste sveobuhvatni koncept nacionalne bezbednosti i zloupotrebljavaju državnu moć s ciljem da potisnu i ograniče kineskih preduzeća na sve moguće načine“.

Portparol kineske ambasade u Americi Liu Pengju (Liu Pengyu) je izjavio da bi SAD trebalo da donose odluke u skladu sa prošlonedeljnim virtuelnim sastankom između američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i kineskog lidera Si Ðinpinga (Xi Jinping) i da se „sretnu s Kinom na pola puta umesto da i dalje idu pogrešnim putem“.

Iz američkog ministarstva su dodali da je ova odluka doneta kako bi kineska vojska bila sprečena da razvija svoju antistelt tehnologiju, koja bi mogla uključivati i opremu poput naprednih radara i aplikacija protiv podmornica, kao što su podmorski senzori.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...