AMERIČKA EKONOMIJA ĆE SE OPORAVITI Pauel: Ali, moraćemo da sačekamo vakcinu

SvetVesti

18.5.2020 09:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

AMERIČKA EKONOMIJA ĆE SE OPORAVITI Pauel: Ali, moraćemo da sačekamo vakcinu AMERIČKA EKONOMIJA ĆE SE OPORAVITI Pauel: Ali, moraćemo da sačekamo vakcinu
Američka ekonomija izvući će se iz trenutnog lošeg stanja, ali će joj možda za kompletan oporavak trebati vakcina protiv korona virusa, rekao je predsedavajući... AMERIČKA EKONOMIJA ĆE SE OPORAVITI Pauel: Ali, moraćemo da sačekamo vakcinu

Američka ekonomija izvući će se iz trenutnog lošeg stanja, ali će joj možda za kompletan oporavak trebati vakcina protiv korona virusa, rekao je predsedavajući Federalnih rezervi SAD, Džerom Pauel (Jerome Powell).

„Dugoročno, pa čak i na srednji rok ne bi trebalo (ne želite) da se kladite protiv američke ekonomije. Američka ekonomija će se oporaviti“, rekao je Pauel u intevjuu za „60 minuta“ na televiziji CBS, prenosi CNBC.

On je dodao da će oporavak verovatno zavisiti od toga kako se Amerikanci osećaju po pitanju svoje bezbednosti. „Pod pretpostavkom da neće postojati drugi talas korona virusa mislim da ćete videti kako se ekonomija neprestano oporavlja togom druge polovine godine“, rekao je prvi čovek FED.

Pauel je međutim naglasio da će se „ekonomija u potpunosti oporaviti…što će možda morati da sačeka dolazak vakcine“. On je ocenio da bi ekonomski oporavak mogao da potraje do kraja 2021. godine.  

FED se udružio sa američkim Ministarstvom finansija u izradi više programa zajma namenjenih preduzetnicima i pojedincima. Pored toga FED otkupljuje korporativne i opštinske obveznice. Do toga je došlo usled rastuće krize nezaposlenosti, jer je 36,5 miliona Amerikanaca podnelo zahteve za naknadu za nezaposlene. Stopa nezaposlenosti dostigla je 14,7 odsto.  

Pauel je rekao da je „ovo vreme velike patnje“ koje je počelo veoma brzo i sa ogromnom snagom i da je teško iskazati rečima bol i nesigurnost koje ljudi osećaju.

Bivši direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Gari Kon (Gary Cohn) složio se sa ocenom Pauela o potrebi za vakcinom, u istoj televizijskoj emisiji, ali je u prvi plan istakao potrebu da se ekonomija pokrene. „Ako zaista želimo da vratimo ljude na posao, o kojem je govorio predsedavajući Pauel, moramo ponovo da otvorimo ekonomiju“, naveo je Kon.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...