Veliki podstrek za ekološku i energetsku industriju u našoj zemlji, paneli će biti izgrađeni na 2.000 hektara

Američka kompanija UGT Renewables LLC gradiće solarne elektrane po Srbiji

Vesti

2.8.2021 11:05 Autor: Marko Miladinović 1

Američka kompanija UGT Renewables LLC gradiće solarne elektrane po Srbiji Američka kompanija UGT Renewables LLC gradiće solarne elektrane po Srbiji
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa čelnicima američke kompanije UGT Renewables LLC koja se bavi obnovljivim izvorima energije, nakon čega je potpisan Sporazum... Američka kompanija UGT Renewables LLC gradiće solarne elektrane po Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa čelnicima američke kompanije UGT Renewables LLC koja se bavi obnovljivim izvorima energije, nakon čega je potpisan Sporazum o saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Sporazum su potpisali potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i finansijski direktor u kompaniji UGT Renewables LLC Piter Gudal (Peter Gudal).

Potpisivanju je prisustvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Entoni Godfri (Anthony Godfrey).

„Pod jedan, ovo je veliko ulaganje, doprinosi ekonomskom rastu Srbije. Pod dva, ovim činimo sve da obezbedimo veću energetsku sigurnost i bezbednost. Potrebno nam je više struje, i sunce kao izvor je nešto što nam je veoma važno. Dobro je da možemo da računamo na ovaj vid energije. Pod tri, vazduh nam ostaje čistiji, ulažemo u zelenu agendu. Pod četiri, finansijski je bolje za nas, nećemo morati da plaćamo takse koje je najavila EU. Peto, veoma je važno jer se Srbiji na ovakav način, reformisanjem i modernizovanjem sektora, otvaraju nove prilike“, objasnio je predsednik Srbije, u obraćanju po potpisivanju Sporazuma o saradnji.

Vučić je u svom obraćanju medijima istakao da će dogovorena izgradnja solarnih panela omogućiti učešće solarne energije u domaćem energetskom sistemu od oko tri odsto, a da će svi „finansijski detalji ugovora biti dogovoreni u predviđenom roku“.

Kako je istakao, Srbija mora da razmišlja o povećanju svojih energetskih kapaciteta u periodu energetske tranzicije, klimatskih promena i uvođenja ekoloških taksi, kako bi bila na vreme spremna, za razliku od većine okolnih zemalja.

Sa kompanijom UGT Renewables LLC dogovaraju se detalji ulaganja, ali je otkriveno da je reč o izgradnji solarnih panela na ukupno 2.000 hektara na desetak lokacija širom Srbije, čime bi se potencijalno smanjila emisija ugljen-dioksida za 1,9 miliona tona na godišnjem nivou.

Predstavnici UGT Renewables predvođeni osnivačem i predsednikom Robertom Bermanom krajem marta su ministarki Mihajlović predstavili neke od svojih značajnijih ulaganja u svetu i izneli predloge mogućih projekata postrojenja za proizvodnju solarne energije u Srbiji.

Piter Gudal, direktor kompanije UGT Renewables LLC/Foto: Tanjug – Zoran Žestić

Ministarka Mihajlović je tada najavila skoro donošenje Zakona o obnovljivim izvorima energije kao pravnog okvira za ostvarivanje takvih projekata, koji je u međuvremenu donet.

Ambasador SAD Entoni Godfri rekao je da veruje da projektima poput ovog može da se uveća energetska stabilnost Srbije. „Hvala što ste otvorili vrata srpske privrede za inovativnu američku kompaniju. Čestitam svima koji su preduzeli da energetski sektor unapredi i postane dinamičan. SAD i Srbija su svesne da ključ napretka leži u ulaganju nove tehnologije“, istakao je Godfri.

  • DUSA

    18.4.2023 #1 Author

    Koje godine ce se graditi?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...