Indeks S&P na istorijskom maksimumu

Američke berze završile nedelju optimističnim rezultatima

BerzaNovacSvetVesti

24.12.2021 08:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američke berze završile nedelju optimističnim rezultatima Američke berze završile nedelju optimističnim rezultatima
Akcije američkih kompanija postavile su, zbirno posmatrano, novi rekord na zatvaranju u četvrtak, završavajući nedelju skraćenu zbog proslave katoličkog Božića rastom nakon ohrabrujućih izveštaja... Američke berze završile nedelju optimističnim rezultatima

Akcije američkih kompanija postavile su, zbirno posmatrano, novi rekord na zatvaranju u četvrtak, završavajući nedelju skraćenu zbog proslave katoličkog Božića rastom nakon ohrabrujućih izveštaja o ekonomskim rizicima koje predstavlja omikron varijanta virusa Covid-19.

Indeks S&P 500 se popeo za 0,6 odsto i završio na 4.725,79 bodova, nadmašivši svoj istorijski maksimum na zatvaranju koji je dostigao 10. decembra. Zabeležio je rast tri dana zaredom i porastao za 2,3 odsto tokom nedelje, oporavljajući se od rasprodaje u ponedeljak. Devet od 11 sektora u indeksu je poraslo tokom dana, vođeni porastom diskrecionih, industrijskih i materijalnih zaliha potrošača.

Indeks tehnoloških kompanija Nasdaq 100 napredovao je 0,8 odsto. Dow Jones Industrial Average je dodao 0,6 na prethodnu vrednost.

Omikron soj se brzo širi, a zabrinutost zbog povišene inflacije i strože politike Federalnih rezervi visi nad tržištima dok investitori procenjuju uticaj ovih sila na ekonomski rast u Sjedinjenim Američkim Državama.

Gledano na mesečnom nivou, S&P 500 je porastao za 3,5 odsto ovog meseca, a 26 odsto ako se posmatra na godišnjem nivou. Ipak, prema analitičarima, neizvesnost u vezi sa uticajem nove varijante na ekonomiju verovatno će izazvati više promena na tržištu.

Investitori su u četvrtak ostali optimistični nakon što su američki regulatori odobrili pilulu u borbi protiv korona virusa farmaceutske kompanije Merck, dajući pacijentima sa visokim rizikom još jednu opciju za lečenje kod kuće, navodi Bloomberg.

Oporavak ove nedelje dolazi nakon što je S&P 500 u ponedeljak zabeležio svoj najgori trodnevni period od septembra, podstaknut strahovima u vezi sa omikronom.

Vlade u Aziji i Evropi pooštrile su ograničenja putovanja ili odložile planove za ublažavanje ograničenja koja su već na snazi. Investitori su zabrinuti kako bi poremećaji u globalnim lancima snabdevanja mogli da podstaknu još veću inflaciju.

Podaci objavljeni u četvrtak pokazuju da je američka potrošnja u domaćinstvima, prilagođena inflaciji, stagnirala u novembru jer je najbrži rast cena u skoro četiri decenije narušio njihovu kupovnu moć. Nagli rast inflacije opravdava zaokret Federalnih rezervi ranije ovog meseca da brže ubrza povlačenje svojih ekonomskih podsticaja za kroćenje inflacije, kažu analitičari.

Drugi podaci su pokazali da je prodaja novih domova porasla u novembru na sedmomesečni maksimum, dok su narudžbine trajne robe nadmašile prognoze. Za sada, većina ekonomista očekuje da varijanta omikrona neće predstavljati više od blage, kratkoročne kočnice za ekonomsku aktivnost SAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...