ovo je bila rekordna godina za inicijalne javne ponude u svetu

China Mobile želi da privuče 8,8 milijardi dolara listiranjem u Šangaju

BerzaNovacSvetVesti

21.12.2021 15:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

China Mobile želi da privuče 8,8 milijardi dolara listiranjem u Šangaju China Mobile želi da privuče 8,8 milijardi dolara listiranjem u Šangaju
Najveći svetski mobilni operater po broju pretplatnika China Mobile, ima za cilj da prikupi čak 8,8 milijardi dolara preko inicijalne javen ponude na Šangajskoj... China Mobile želi da privuče 8,8 milijardi dolara listiranjem u Šangaju

Najveći svetski mobilni operater po broju pretplatnika China Mobile, ima za cilj da prikupi čak 8,8 milijardi dolara preko inicijalne javen ponude na Šangajskoj berzi.

Kompanija je izbačena sa Njujorške berze zbog pravila nametnutih tokom predsedavanja Donalda Trampa (Donald Trump) i pridružuje se sve većem broju kineskih firmi na američkoj berzi koje napuštaju Wall Street, podseća BBC.

Manji rivali kompanije China Mobile, China Telecom i China Unicom, već su se preselili u svoju matičnu zemlju. Tri kompanije su skinute sa liste Njujorške berze nakon odluke iz Trampove ere da ograniči ulaganja u kineske tehnološke kompanije.

Kako piše South China Morning Post, China Mobile će prodati između 845,7 miliona i 972,6 miliona akcija, po od 57,58 juana po komadu u Šangaju, navodi se u zvaničnim dokumentima podnetim za IPO.

Prihod od 56 milijardi juana (8,78 milijardi dolara) takođe bi se rangirao kao drugi najveći IPO na globalnom nivou u 2021. godini.

Morningstar navodi da je zaključno sa 14. decembrom, 2021. godina apsolutno rekorderska po ukupnom iznosu prikupljenog novca kroz inicijalne javne ponude u svetu, sa gotovo 500 milijardi dolara (490,4), što je više nego dvostruko iznad ranijeg najboljeg rezultata (203,47 milijardi dolara iz 2020. godine).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...