AMERIČKE KOMPANIJE NASTAVIĆE DA ULAŽU U SRBIJI Pandemija nije poremetila planove investitora

BiznisBolji posaoInvesticijeNovacSrbijaVesti

9.12.2020 11:41 Autor: Marija Jovanović 1

AMERIČKE KOMPANIJE NASTAVIĆE DA ULAŽU U SRBIJI Pandemija nije poremetila planove investitora AMERIČKE KOMPANIJE NASTAVIĆE DA ULAŽU U SRBIJI Pandemija nije poremetila planove investitora
Uprkos pandemiji korona virusa dve trećine kompanija članica Američke privredne komore nastaviće da investira u Srbiji, pokazuju rezultati godišnjeg istraživanja AmCham o poverenju i... AMERIČKE KOMPANIJE NASTAVIĆE DA ULAŽU U SRBIJI Pandemija nije poremetila planove investitora

Uprkos pandemiji korona virusa dve trećine kompanija članica Američke privredne komore nastaviće da investira u Srbiji, pokazuju rezultati godišnjeg istraživanja AmCham o poverenju i zadovoljstvu investitora.

„Dve trećine članica kaže da će investirati i dalje što znači da je mera poverenja dobra i da ostaju ovde uprkos situaciji koju je donela pandemija korona virusa. Mi od 2013. godine ‘merimo temperaturu’ i moramo da kažemo da je 2019. bila najbolja, ali da je trenutno situacija stabilna“, rekla je zamenica izvršnog direktora AmCham Amalija Pavić za RTS.

Prema njenim rečima, iako je došlo do pada investicija i profita, zaposlenost je ostala ista. Ocenjujući prvi paket pomoći iz aprila, Pavić je naglasila da su mere srpske vlade za suzbijanje negativnih ekonomskih posledica kovida bile dobre, sveobuhvatne i pravovremene.

Novac u rukama
Foto: Shutterstock

„Drugi paket je nešto lošije ocenjen, zato što je došao sredinom leta kada se znalo koji su sektori najviši pogodeni, pa naši investitori tvrde da je moglo bolje targetirati kojim sektorima je zaista neophodna pomoć“, kazala je Pavić.

Američka privredna komora, koja predstavlja 200 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje zapošljavaju više od 100.000 građana Srbije, poverenje i zadovoljstvo investitora meri na osnovu njihovih planova za sledeću godinu.

Prema njenim rečima, godina za nama nije bila laka pošto je 65 odsto članica prijavilo smanjenje poslovanja. „Imamo sad iskustvo koje nije malo, smatramo da neće biti gora situacija i da će vakcina doneti poboljšanje, tako da na neki način znamo šta možemo da očekujemo i šta da radimo da bi poslovanje bilo bolje“, navela je Pavić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...