Najveći zabeleženi nivo od kada se vodi evidencija

Američki spoljnotrgovinski deficit iznosi 74,4 milijarde dolara

SvetVesti

5.5.2021 10:20 Autor: Marko Miladinović 0

Američki spoljnotrgovinski deficit iznosi 74,4 milijarde dolara Američki spoljnotrgovinski deficit iznosi 74,4 milijarde dolara
Američki spoljnotrgovinski deficit dostigao je novi rekord u martu ove godine, pošto je državna finansijska pomoć građanima podstakla potrošnju za robom stranih proizvođača. Nova... Američki spoljnotrgovinski deficit iznosi 74,4 milijarde dolara

Američki spoljnotrgovinski deficit dostigao je novi rekord u martu ove godine, pošto je državna finansijska pomoć građanima podstakla potrošnju za robom stranih proizvođača.

Nova runda isplate novca građanima od po 1.400 dolara po stanovniku i dalji značajan napredak oporavka domaće ekonomije, doveli su do rasta neravnoteže u američkoj razmeni robe i usluga sa ostatkom sveta na 74,4 milijarde dolara, objavilo je američko Ministarstvo trgovine.

To je najveći nivo otkad je u januaru 1992. godine počela da se vodi evidencija, i predstavlja rast od 57,6 odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine, kao i rast u poređenju sa februarom, kada je deficit iznosio 70,5 milijardi dolara, prenosi CNBC.

Trgovinski disbalans sa Kinom povećao se za više od 22 procenta na 36,9 milijardi dolara, a sa Meksikom je skočio za 23,5 odsto na 8,4 milijarde dolara.

Mada je izvoz Sjedinjenih Američkih Država porastao u martu za 200 milijardi dolara ili za 6,6 odsto, taj rast je neutralisala kontinuirano jaka potražnja za uvoznom robom, koja je povećana za 6,3 procenta ili za 274,5 milijardi dolara.

Spoljnotrgovinski deficit je od početka 2021. godine do kraja marta uvećan za skoro 10 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Uvoz je tokom prva tri meseca zabeležio rast od 8,5 procenata, dok je izvoz opao za 3,5 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...