U SAD uvoz raste značajno brže od izvoza

Američki trgovinski deficit iznosi 91 milijardu dolara

SvetVesti

28.7.2021 15:45 Autor: Marko Miladinović 0

Američki trgovinski deficit iznosi 91 milijardu dolara Američki trgovinski deficit iznosi 91 milijardu dolara
Deficit Sjedinjenih Američkih Država u robnoj razmeni sa svetom povećao se u junu jer je uvoz nastavio rast zbog ubrzanja ekonomske aktivnosti u zemlji,... Američki trgovinski deficit iznosi 91 milijardu dolara

Deficit Sjedinjenih Američkih Država u robnoj razmeni sa svetom povećao se u junu jer je uvoz nastavio rast zbog ubrzanja ekonomske aktivnosti u zemlji, što nagoveštava da će trgovina verovatno umanjiti stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za drugi kvartal.

Prema zvaničnim statističkim podacima američkog ministarstva trgovine (US Department of Commerce), deficit SAD u trgovini robom povećao se prošlog meseca za 3,5 odsto, na 91,2 milijarde dolara.

Američki izvoz robe u junu je povećan za 0,3 odsto na 145,6 milijardi dolara, dok je uvoz zabeležio znatno veći rast, za 4,7 procenata na 236,7 milijardi dolara.

Ekonomisti, koje je anketirala britanska novinska agencija Reuters, procenjuju da će rast američkog BDP-a u drugom tromesečju iznositi robusnih 8,5 procenata na godišnjem nivou, što je znatno ubrzanje u odnosu na stopu od 6,4 odsto u prva tri meseca 2021. godine.

Prognozirana stopa rasta za drugi kvartal bila bi najviša od 1983. godine i mogla bi da označi da je dostignut maksimum u tekućem ciklusu, što bi, veruje se, trebalo da podstakne i pozitivno raspoloženje berzanskih investitora krajem nedelje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...