pozitivni pokazatelji potkrepljuju tvrdnju da SAD ipak nisu u recesiji

Američko tržište rada nadmašilo očekivanja

Vesti

6.8.2022 10:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Američko tržište rada nadmašilo očekivanja Američko tržište rada nadmašilo očekivanja
Zapošljavanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) daleko je premašilo očekivanja u julu, prkoseći mnogim drugim znakovima da ekonomski oporavak gubi na snazi, izvestilo je... Američko tržište rada nadmašilo očekivanja

Zapošljavanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) daleko je premašilo očekivanja u julu, prkoseći mnogim drugim znakovima da ekonomski oporavak gubi na snazi, izvestilo je američko Ministarstvo rada.

Broj zaposlenih na platnim listama firmi u nepoljoprivrednom sektoru porastao je u julu za 528.000 osoba na mesečnom nivou, što je više nego dvostruko više od prognoze kompanije Dow Jones koja je predviđala 258.000 novih radnih mesta, javlja CNBC.

Stopa nezaposlenosti pala je na 3,5 odsto, vraćajući se na nivoe od pre pandemije, što je na istorijskom minimumu iz 1969. godine, iako je stopa nezaposlenosti crnaca porasla 0,2 procentna boda na šest odsto, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Tempo povećanja zarada takođe je ubrzan, s prosečnom platom po satu koja je porasla 0,5 odsto na mesečnom nivou i 5,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Ovi podaci ilustruju kako kontinuiranu snažnu potražnju za radnom snagom u SAD, što ublažava strahove od recesije, tako i nemilosrdne inflatorne pritiske, navodi Bloomberg.

Dok je, s jedne strane, visok rast zaposlenosti i plata dobrodošla vest za predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), s druge strane, to će verovatno ojačati odlučnost američke centralne banke, Federalnih rezervi da ostanu na putu naglog povećanja kamatnih stopa kako bi obuzdali inflaciju.

Pozitivni pokazatelji o američkom tržištu rada gotovo sigurno će kratkoročno pozitivno uticati na berzansko trgovanje, a dobar su argument i za sve analitičare koji tvrde da SAD nisu u recesiji iako su zabeležile pad BDP-a u dva uzastopna kvartala.

 • VERA

  6.8.2022 #1 Author

  To su odlicne vesti za njih.

  Odgovori

  • TINA

   7.8.2022 #2 Author

   Sasvim ocekivanu za za tako jaku zemlju

   Odgovori

 • ZVE84

  7.8.2022 #3 Author

  SAD nikad nije u recesiji

  Odgovori

 • MAJALG

  7.8.2022 #4 Author

  Pokazatelj da kod njih uvek ima posla samo ko hoce da radi, ali ono najbitnije da adekvatno bude placen za te usluge.

  Odgovori

 • STRAHINJA

  7.8.2022 #5 Author

  Zar pre mesec dana nisu bili u potpuno drugacijem stanju…marketing za smirivanje mase

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.8.2022 #6 Author

  Za nijh odlicna vest…

  Odgovori

 • TINA

  7.8.2022 #7 Author

  Sasvim ocekivanu za za tako jaku zemlju

  Odgovori

 • MARA

  7.8.2022 #8 Author

  Blago njima..

  Odgovori

 • BOJANA

  8.8.2022 #9 Author

  Dobro za njih ako je tako.

  Odgovori

 • TATJANA

  9.8.2022 #10 Author

  Super

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...