ANGELA MERKEL NAJAVILA POMOĆ BUDŽETU EU Nemačka spremna da „značajno“ doprinese zajednici

EUVesti

23.4.2020 14:13 Autor: Vladimir Jokanović 1

ANGELA MERKEL NAJAVILA POMOĆ BUDŽETU EU Nemačka spremna da „značajno“ doprinese zajednici ANGELA MERKEL NAJAVILA POMOĆ BUDŽETU EU Nemačka spremna da „značajno“ doprinese zajednici
Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je u četvrtak da je protiv ideje preuzimanja kolektivnog duga u okviru evropskog odgovora na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom... ANGELA MERKEL NAJAVILA POMOĆ BUDŽETU EU Nemačka spremna da „značajno“ doprinese zajednici

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je u četvrtak da je protiv ideje preuzimanja kolektivnog duga u okviru evropskog odgovora na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom korona virusa, u vidu takozvanih korona obveznica, ali je najavila veći doprinos Berlina budžetu EU i podržala rad Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Merkel je navela da bi u duhu solidarnosti i kao najveća evropska ekonomija, nemačka trebalo više da plati u budžet EU. „Evropa nije Evropa ukoliko ne smatra sebe Evropom“, navela je Merkel u obraćanju poslanicima Bundestaga. Govoreći o potrebi za evropskim jedinstvom, ona je istakla da Nemačka mora biti spremna da „značajno“ doprinese budžetu EU, kako bi zadržala zajednicu od propadanja zbog pandemije korona virusa, prenosi Deutsche Welle.

 „Poenta je sada da se brzo pomogne i da brzo treba imati u rukama instrumente koji mogu ublažiti efekte krize. Ne živimo u završnoj fazi pandemije, nego smo još na početku. Dugo ćemo živeti sa ovim virusom“, rekla je nemačka kancelarka. On je pozvala Evropsku komisiju da sprovede studiju o tome kako je pandemija uticala na EU i da utvrdi odgovarajuće mere reagovanja.

Merkel je pozvala poslanike i građane Nemačke na strpljenje i disciplinu da bi se izbegla potencijalna katastrofa ukoliko bi se privreda prerano otvorila. Prošle nedelje Berlin je produžio do 3. maja većinu ograničenja koja su uvedena radi sprečavanja širenja epidemije Covid-19, iako su neke prodavnice ponovo otvorene, a starijim đacima biće omogućen povratak u školske učionice. Merkel je pohvalila rad WHO, naglasivši da je za Vladu Nemačke WHO neophodan partner i podržala je tu organizaciju „u njihovom mandatu“.

Prema njenim rečima odluka o uvođenju ograničenja u javni život, bila joj je jedna od najtežih u karijeri. „Ova pandemija je teret za demokratiju“, kazala je Merkel. Ipak, mere su do sada omogućile Nemačkoj da izbegne prenatrpanost svog zdravstvenog sistema obolelih od zaraze Covid-19, kao što se dogodilo u Italiji ili Francuskoj.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je pre sedam dana da će EU i Evrozona biti ugroženi ako bogatiji članovi, kao što su Nemačka i Holandija, ne budu pokazali više solidarnosti sa zemljama sa juga Evrope, koje su najviše stradale od pandemije korona virusa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...