Villager posluje u okviru kragujevačkog Agromarketa

Antimonopolska komisija ispituje koncentraciju Villagera i Semenarne na tržištu Srbije

SrbijaVesti

24.7.2024 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Antimonopolska komisija ispituje koncentraciju Villagera i Semenarne na tržištu Srbije Antimonopolska komisija ispituje koncentraciju Villagera i Semenarne na tržištu Srbije
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije je po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv slovenačke kompanije Villager, radi ispitivanja koncentracije – koja je sprovedena iako nije... Antimonopolska komisija ispituje koncentraciju Villagera i Semenarne na tržištu Srbije

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije je po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv slovenačke kompanije Villager, radi ispitivanja koncentracije – koja je sprovedena iako nije odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, objavila je Nova ekonomija.

Po saznanjima komisije, kompanija Villager, koja se bavi tgovinom na veliko, postala je vlasnik Semenarne iz Ljubljane, a da za to nije dobila odobrenje regulatornog tela u Srbiji.

Odobrenje Komisije za zaštitu konkurenicje Srbije bilo je potrebno slovenačkoj kompaniji Villager zato što posluje u okviru Agromarketa iz Kragujevca, u vlasništvu Dušana Mojsilovića.

Zakonom je propisano da su koncentracije učesnika na tržištu dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili sprečile konkurenciju na tržištu Srbije, a naročito ako bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.

Zaključkom kojim je pokrenut postupak protiv kompanije Villager, pozivaju se sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju pravilnog činjeničnog stanja u ovom postupku da ih dostave Komisiji za zaštitu konkurencije.

Kragujevački Agromarket, koji posluje duže od 30 godine, nedavno je postao i vlasnik ljubljanskog hotela Austria Trend.

Kako ističu na kompanijskom portalu, od početne delatnosti kompanije, veleprodaje i maloprodaje osnovnim repromaterijalom za primarnu poljoprivrednu proizvodnju izrasli su vodećeg snabdevača tržišta pesticida, semenske robe i garden uređaja u celom regionu.

Agromarket, koji je osnovan još 1990. godine, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall je u 2023. ostvario ukupne prihode od 30,8 milijardi dinara, uz EBITDA od 3,19 milijardi dinara.

  • KIMCHI

    24.7.2024 #1 Author

    Pa trebalo bi ispitati jos mnoge slucajeve

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.