Očekuju se kompletna obrazloženja

Antimonopolska komisija odobrila saradnju Telenora i Telekoma

SrbijaVesti

23.4.2021 09:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Antimonopolska komisija odobrila saradnju Telenora i Telekoma Antimonopolska komisija odobrila saradnju Telenora i Telekoma
Saradnja između kompanija Telenor i Telekom Srbija u oblasti optičke infrastrukture je odobrena, saopštila je Komisija za zaštitu konkurencije. Komisija će kompletna rešenja sa... Antimonopolska komisija odobrila saradnju Telenora i Telekoma

Saradnja između kompanija Telenor i Telekom Srbija u oblasti optičke infrastrukture je odobrena, saopštila je Komisija za zaštitu konkurencije.

Komisija će kompletna rešenja sa obrazloženjima koja ne sadrže zaštićene podatke, zbog velikog interesovanja javnosti, objaviti kada odluči o zahtevima za zaštitu podataka.

Nakon sveobuhvatnih pravnih i ekonomskih provera Ugovora o pravu korišćenja optičkih vlakana i Ugovora o pružanju Ethernet Bitstream usluga između ove dve kompanije, Komisija je donela pozitivnu odluku u pogledu zahteva za izuzeće restriktivnih sporazuma od zabrane, saopštio je Telenor.

Foto: Pixabay/Republica

„Kao jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji od 2006, Telenor Srbija planira da uloži gotovo 300 miliona evra u narednih pet godina, što je potvrda dugoročne posvećenosti kompanije razvoju srpskog tržišta telekomunikacija“, navode iz Telenora.

Po donošenju odluke i Telekom je reagovao saopštenjem u kome još jednom ističe da je saradnja sa Telenorom u skladu sa zakonom i svim važećim propisima.

Saradnja sa Telenorom, kako je saopšteno, urađena je u skladu sa najboljim evropskim standardima. Odnosi se na iznajmljivanje Telekomove optičke infrastrukture Telenoru i distribuciju sadržaja, po komercijalnim i potpuno neekskluzivnim uslovima.

Potiskivanje kompanije SBB sa tržišta?

Javnost još nema potpune informacije šta tačno piše u dokumentima koji definišu saradnju dve velike telekomunikacione kompanije u poslovima kablovskih usluga.

U medijima su se mogla čuti mišljenja da se iza svega toga krije dogovor o smanjenju uticaja najvećeg konkurenta koji sada drži monopol na tržištu.

Foto: logo

Kompanije SBB i United Media su u aprilu, zbog sumnje da se radi o restriktivnom sporazumu, podnele krivičnu prijavu protiv Telekoma i Telenora.

Tada su mediji objavili dokumente u kojima direktor Telekoma, Vladimir Lučić, članovima izvršnog i nadzornog odbora obrazlaže da je cilj saradnje omogućavanje da se „SBB potisne sa ovog tržišta, da Telekom Srbije bude stabilno broj jedan u maloprodaji fiksnog interneta, ali i da u veleprodaji ostvari značajan prihod u budućnosti“.

Lučić je obavestio javnost da je Telekom Srbija tužio United Media zbog vođenja negativne kampanje protiv konkurencije korišćenjem sopstvenih medija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...