Uprkos globalnoj nestašici mikročipova

Apple premašio očekivanja u poslednjem kvartalu prošle godine

BerzaNovacSvetVesti

28.1.2022 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Apple premašio očekivanja u poslednjem kvartalu prošle godine Apple premašio očekivanja u poslednjem kvartalu prošle godine
Prodaja proizvoda kompanije Apple porasla je u božićnoj sezoni kupovine uprkos ograničenjima zbog globalne nestašice mikročipova. Prodaja je ukupno porasla za 11 odsto na... Apple premašio očekivanja u poslednjem kvartalu prošle godine

Prodaja proizvoda kompanije Apple porasla je u božićnoj sezoni kupovine uprkos ograničenjima zbog globalne nestašice mikročipova. Prodaja je ukupno porasla za 11 odsto na rekordnih 123,9 milijardi dolara u poslednjem kvartalu prošle godine, nadmašujući prognoze.

Vrednost akcija kompanije porasla je za više od četiri odsto u trgovini posle radnog vremena berze, nakon što je izveštaj sugerisao da se pandemijski bum kompanije nastavlja, prenosi BBC. Apple je zabeležio rast prodaje tokom pandemije, a razlog tome je što ljudi provode više vremena na internetu.

Tržišna vrednost kompanije dostigla je početkom januara 3.000 milijardi dolara, ali je nedavno oslabila usled previranja na berzi. Rukovodioci kompanije Apple upozorili su prošle godine da bi globalna nestašica mikročipova mogla da ograniči njenu prodaju, ali je poslednji kvartal 2021. godine pokazao da je prodaja bila bolja od očekivane.

Prodaja računara Mac porasla je za 12 odsto, dok je prodaja telefona iPhone porasla za devet procenata. Prihod od servisne jedinice kompanije, koja uključuje Apple Pay, App Store i njen servis za TV striming uvećan je od oktobra do decembra prošle godine za 23 odsto.

Prodaja telefona iPhone 13, čija isporuka je počela krajem septembra, donela je kompaniji prihod od 71,6 milijardi dolara. Jedini proizvod koji je pokazao slabost bio je iPad, čija je prodaja oslabila za 14 odsto. Potražnja za proizvodima Apple u Kini porasla je za 20 odsto, što je pokrenulo rast u poslednjem kvartalu prošle godine. Kompanija Apple saopštila je da je u tom tromesečju zabeležila profit od 34,6 milijardi dolara, što je povećanje od 20 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...