Nekadašnji broj jedan

BlackBerry odlazi u istoriju

Hi-techLifestyleSvetU fokusuVesti

4.1.2022 20:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BlackBerry odlazi u istoriju BlackBerry odlazi u istoriju
Telefoni marke BlackBerry od utorka, 4. januara, više neće biti funkcionalni, jer njihov operativni sistem i usluge koje su pružali više neće biti podržavani.... BlackBerry odlazi u istoriju

Telefoni marke BlackBerry od utorka, 4. januara, više neće biti funkcionalni, jer njihov operativni sistem i usluge koje su pružali više neće biti podržavani. Ujedno, ovo je kraj ere uređaja koji je trasirao put razvoja mobilne telefonije još početkom devedesetih godina prošlog veka.

Kompanija BlackBerry sa sedištem u Ontariju koja je jedan og glavnih simbola mobilne telefonije saopštila je da telefoni više neće pouzdano funkcionisati.

Analitičari ocenjuju ovaj potez, koji je prvi put najavljen 2020. godine, kao porazan za postavu koja je i danas popularna u mnogim delovima sveta zbog pouzdanosti i sigurnosti koju je pružala.

Ipak, glavni razlog za odlazak simbola mobilne telefonije u istoriji je što više nisu u mogućnosti da putem interneta primaju ažuriranja za bezbednost.

Prema pisanju Bloomberga, BlackBerry telefoni i njihove fizičke tastature su nekada bili omiljeni izbor za poslovni svet i mlade koji su razmenjivali poruke na njegovoj vlasničkoj platformi.

Privlačnost njenih uređaja počela je da slabi sa sve većim uspehom kompanije Apple čiji je glavni adut iPhone, kao i brojnih drugih kompanija koje proizvode android telefone sa sve većim ekranima, boljom grafikom i širom ponudom aplikacija, a koji su preuzeli tržište tokom protekle decenije.

Inače, BlackBerry je prestao da proizvodi mobilne telefone 2016. godine, kada je sav posao usmerio u pravcu softvera. Bloomberg podseća i da su nostalgični korisnici njegovih telefona u januaru 2021. pokrenuli akciju u kojoj su se mimovima opraštali od telefona, nakon čega su akcije kompanije drastično skočile, a vrlo brzo i pale.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...