Uređaj zahvaljujući kome je nastao iPhone odlazi u istoriju

Apple prestaje da proizvodi iPod

Hi-techLifestyleVesti

11.5.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Apple prestaje da proizvodi iPod Apple prestaje da proizvodi iPod
Nakon skoro 22 godine, kompanija Apple prestaje da proizvodi uređaj koji je promenio elektroniku za potrošače i doveo do nastanka iPhone telefona. Cilj prvog... Apple prestaje da proizvodi iPod

Nakon skoro 22 godine, kompanija Apple prestaje da proizvodi uređaj koji je promenio elektroniku za potrošače i doveo do nastanka iPhone telefona.

Cilj prvog iPod uređaja je bio skroman — da bude proizvod za slušanje koji će navesti ljude da više kupuju Macintosh računare. Međutim, za samo nekoliko godina, zahvaljujući njemu, Apple je postala najvrednija kompanija na svetu.

Kada se pojavio u oktobru 2001. godine, ovaj džepni uređaj težio je oko 185 grama (6,5 unci). U paketu sa njim kupci su dobijali slušalice i mogućnost da preslušavaju do 1.000 pesama.

U godinama koje su dolazile, sprava koju su svi želeli da imaju postala je poznata kao uređaj iPod. Međutim, iz tehnološkog giganta je ove nedelje saopšteno da prekida proizvodnju iPod Touch uređaja. Time se završava era proizvodne linije iz koje je nastao iPhone i zahvaljujući kojoj je Silicijumska dolina postala epicentar svetskog kapitalizma, piše The New York Times.

Od iPodovog debija na tržištu 2001. godine, procenjuje se da je kompanija Apple prodala oko 450 miliona ovih uređaja, navode iz firme Loup Ventures. Prošle godine prodato je oko tri miliona iPoda, što je tek neznatni deo u odnosu na 250 miliona prodatih iPhona.

Prva generacija iPoda imala je cenu od 399 dolara, što je ograničilo njegovu prodaju na nešto više od 400.000 uređaja. Međutim, kada je tri godine kasnije kompanija predstavila iPod mini, koji je koštao 249 dolara, težio oko 100 grama i mogao da se kupi u srebrnoj, zlatnoj, roze, plavoj i zelenoj boji, prodaja je “eksplodirala”. Do kraja fiskalne godine u septembru 2005. godine, tehnološki gigant je prodao 22,5 miliona iPoda.

Kako navodi Džon Rubinštajn (Jon Rubinstein), Stiv Džobs (Steve Jobs) je odlučio da prekine proizvodnju najpopularnijeg proizvoda kompanije kako bi na njegovo mesto došao Nano, finija verzija uređaja za slušanje muzike sa početnom cenom od 200 dolara. Zahvaljujući Nano modelu, kompanija je dostigla prodaju od 40 miliona uređaja godišnje.

Kompanija je obećala kupcima da će “muzika nastaviti da živi” kroz iPhone i Apple Music uslugu.

  • GOCA BG

    13.5.2022 #1 Author

    Cim odlazi u istoriju,izbacice nesto novo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...