ČUVENI AMERIČKI TEHNOLOŠKI GIGANT PREUZEO VIŠE OD 100 FIRMI

Apple već godinama kupuje po jednu kompaniju mesečno i ima najveći kvartalni prihod ikada

Hi-techInvesticijeLifestyleNovacSvetVesti

24.2.2021 17:41 Autor: Vladimir Jokanović 1

Apple već godinama kupuje po jednu kompaniju mesečno i ima najveći kvartalni prihod ikada Apple već godinama kupuje po jednu kompaniju mesečno i ima najveći kvartalni prihod ikada
Kompanija Apple već godinama na svake tri do četiri nedelje kupuje neku tehnološku kompaniju. Prema rečima izvršnog direktora Apple, Tima Kuka (Tim Cook), koji... Apple već godinama kupuje po jednu kompaniju mesečno i ima najveći kvartalni prihod ikada

Kompanija Apple već godinama na svake tri do četiri nedelje kupuje neku tehnološku kompaniju. Prema rečima izvršnog direktora Apple, Tima Kuka (Tim Cook), koji se obratio akcionarima, u poslednjih šest godina preuzeli su više od 100 kompanija.

Apple je nedavno prijavio svoj najveći kvartalni prihod u iznosu od 111,4 milijarde dolara za prvo tromesečje fiskalne 2021. godine. Kuk je rekao akcionarima da su akvizicije uglavnom usmerene na sticanje tehnologija i talenata, prenosi BBC.

Najveća akvizicija kompanije Apple u poslednjoj deceniji bila je kupovina kompanije Beats Electronics, proizvođača slušalica vredne tri milijarde evra. Slušalice su poznate i kao Beats by Dre, budući da je osnivač Beats Electronics LLC poznati reper Dr Dre.

Foto: Youtube screenshot

Pamti se da je slavni reper u pripitom stanju otkrio detalje kupoprodaje uz rečnik svojstven hip-hop izvođačima sa američke zapadne obale, iako je navodno imao dogovor sa kompanijom Apple da to neko vreme ostane u tajnosti.

Kupoprodaja je obavljena 2014. godine, a reperu je isplaćeno 400 miliona dolara u deonicama kompanije Apple i ostatak u kešu. Dr Dre je tako postao prvi milijarder među reperima. New York Times pisao je svojevremeno da se pomenute slušalice zbog ogromne popularnosti mogu prodavati po 450 dolara, a da njihova proizvodnja košta svega 14 dolara.

Izvor: Cbinsight

Još jedna akvizicija Apple koja se ne zaboravlja je preuzimanje kompanije Shazam, koja se proslavila telefonskom aplikacijom za prepoznavanje muzike za 400 miliona dolara 2018. godine. Apple najčešće kupuje manje tehnološke firme, a zatim ugrađuje njihove tehnološke inovacije u sopstvene proizvode. Jedan od takvih primera je izraelska kompanija za 3D senzore, čija tehnologija je doprinela razvoju Face ID Apple aplikacije.

Apple je takođe investirao u takozvanu pozadinsku tehnologiju koja nije bila očigledna korisnicima telefona i-Phone i kompjutera Macbook. Spisak akvizicija čuvene američke kompanije je izuzetno raznolik. U proteklih godinu dana Apple je kupio nekoliko kompanija koje razvijaju tehnologiju veštačke inteligencije, a jedna od njih je preuzimanje Drive AI.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...