Pojednostavljeniji pregled stanja

APR: Od 2. aprila izmene u načinu registracije promena na kapitalu

SrbijaVesti

25.3.2024 15:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

APR: Od 2. aprila izmene u načinu registracije promena na kapitalu APR: Od 2. aprila izmene u načinu registracije promena na kapitalu
Agencija za privredne registre (APR) objavila je da od 2. aprila Registar privrednih subjekata počinje sa izmenjenim načinom registracije promena na kapitalu, tako što... APR: Od 2. aprila izmene u načinu registracije promena na kapitalu

Agencija za privredne registre (APR) objavila je da od 2. aprila Registar privrednih subjekata počinje sa izmenjenim načinom registracije promena na kapitalu, tako što će sva povećanja, odnosno smanjenja, biti registrovana kao jedinstven ukupan iznos kapitala nakon promene.

Kako je istaknuto, to bi trebalo da pojednostavi pregled stanja kapitala i uloga članova, kako samim privrednim subjektima, tako i svim zainteresovanim licima.

Ovo praktično znači da će, ako je u društvu koje sprovodi povećanje kapitala registrovano više pojedinačnih uplata, registrator prilikom donošenja rešenja, počevši od 2. aprila, izvršiti brisanje svih tih pojedinačnih uplata i registrovati samo jednu koja će predstavljati zbir svih do tada registrovanih i nove uplate, objavio je APR.

Isto pravilo biće primenjeno i kod smanjenja kapitala, pa će registrator u ovoj situaciji obrisati sve registrovane uplate, a kao novi iznos kapitala upisati razliku između postojećeg kapitala i iznosa smanjenja.

Na isti način, vršiće se i registracija uloga članova, bilo da su društva jednočlana ili višečlana, a odnosiće se i na novčani i na nenovčani kapital, odnosno uloge.

Iz APR-a su istakli da svi postojeći datumi uplata/unosa biti obrisani, a kao datum uplate/unosa biće registrovan datum donošenja rešenja kojim se sprovodi ova promena, kojima je propisano da se osnovni kapital smatra povećanim, odnosno smanjenim, danom registracije u Registru privrednih subjekata, u skladu sa Zakonom o registraciji.

Registrator privrednih subjekata doneo je ovakvu odluku u okviru svoje nadležnosti o bližem uređenju načina vođenja registra, a uz saglasnost nadležnog Ministarstva privrede, saopštio je APR.

 • LENA

  25.3.2024 #1 Author

  Ova inicijativa bi trebalo da doprinese efikasnijem poslovanju privrednih subjekata.

  Odgovori

 • mile

  26.3.2024 #2 Author

  Trebalo bi….videcemo da li ce

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...