Prihod daleko manji od američkog rivala

AstraZeneca od vakcina zaradila 900 miliona dolara u drugom tromesečju

Firme u fokusuLifestyleSvetU fokusuVestiZdravlje

29.7.2021 15:31 Autor: Miljan Paunović 0

AstraZeneca od vakcina zaradila 900 miliona dolara u drugom tromesečju AstraZeneca od vakcina zaradila 900 miliona dolara u drugom tromesečju
Kompanija AstraZeneca ostvarila je u drugom tromesečju prihod od prodaje vakcina protiv Covid-19 od približno 900 miliona dolara, što je daleko manje od američkog... AstraZeneca od vakcina zaradila 900 miliona dolara u drugom tromesečju

Kompanija AstraZeneca ostvarila je u drugom tromesečju prihod od prodaje vakcina protiv Covid-19 od približno 900 miliona dolara, što je daleko manje od američkog rivala Pfizera, koji je u istom periodu inkasirao 7,8 milijardi dolara od prodaje svoje skuplje vakcine, izveštava Financial Times.

Anglo-švedska farmaceutska grupa je takođe navela u saopštenju da su ulaganja u njihovu vakcinu umanjila zaradu.

Dobit kompanije je, naime, podbacila u drugom kvartalu u odnosu na očekivanja analitičara, pri čemu je zarada iz osnovne delatnosti dostigla 90 centi po akciji naspram prognoze ekonomista da će iznositi 92 centa.

Troškovi u oblasti istraživanja i razvoja, uglavnom usmereni na korona vakcinu, porasli su za 28 odsto.

Međutim, ukupni prihodi iz svih delatnosti ove farmaceutske kompanije nadmašili su očekivanja i iznosili su 8,2 milijarde dolara u izveštajnom tromesečju, što je za 31 odsto više nego u istom periodu godinu dana ranije, vođeni rastom prodaje na tržištima u usponu i poslovanjem njenog sektora onkologije.

Ovaj proizvođač lekova je ponovio u četvrtak takođe da odlaže apliciranje za dobijanje licence za korona vakcinu u SAD-u za drugu polovinu godine jer prikuplja dodatne podatke za podnošenje zahteva.

AstraZeneca i njen indijski partner u proizvodnji kažu da su do sada isporučili milijardu doza vakcina u 170 zemalja.

Kompanija se nada da će nedavnom kupovinom proizvođača lekova za retke bolesti, Alexiona, podići prihode do kraja ove godine i predviđa dobit od 5,05 do 5,40 dolara po akciji.

Ranije danas, AstraZeneca je saopštila da preispituje svoje mogućnosti u pogledu budućeg poslovanja sa vakcinama protiv Covid-19 i očekuje jasniju situaciju po tom pitanju do kraja godine.

„Istražujemo različite opcije“, rekao je viši izvršni direktor kompanije AstraZeneca Rud Dober (Ruud Dobber), preneo je Reuters.

On je pojasnio da će do kraja godine situacija po tom velikom strateškom pitanju biti jasnija i da se trenutno raspravlja da li je posao sa vakcinama održiv za AstraZenecu u narednih pet ili 10 godina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...