dve države su u sukobu oko komercijalnih prava u egejskim teritorijalnim vodama

Atina voljna za dogovor sa Ankarom o razgraničenju morskih ekonomskih zona

SvetVesti

29.10.2021 18:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Atina voljna za dogovor sa Ankarom o razgraničenju morskih ekonomskih zona Atina voljna za dogovor sa Ankarom o razgraničenju morskih ekonomskih zona
Grčka je saopštila da bi bila voljna da se dogovori sa Turskom o razgraničenju njihovih ekonomskih zona na moru i pozvala susednu zemlju na... Atina voljna za dogovor sa Ankarom o razgraničenju morskih ekonomskih zona

Grčka je saopštila da bi bila voljna da se dogovori sa Turskom o razgraničenju njihovih ekonomskih zona na moru i pozvala susednu zemlju na ublažavanje tenzija koje, kako kaže, štete odnosima Ankare sa Evropskom unijom.

Dva suseda, saveznici u NATO-u, u sukobu su oko niza pitanja vezanih za komercijalna prava u egejskim teritorijalnim vodama i etnički podeljenog ostrva Kipar.

„Moja vrata su uvek otvorena, a ovaj dijalog pretpostavlja smanjenje nepotrebnih tenzija“, rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis), nakon sastanka u Atini sa vršiocem dužnosti kancelara Nemačke, Angelom Merkel, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Micotakis je naveo da je Grčka potpisala sporazume kojima su definisane ekskluzivne ekonomske zone sa susednim zemljama poput Italije, Egipta.

Foto: Rawpixel

„Nema razloga da to ne uradimo sa Turskom, što podrazumeva da se tenzije smanje i da se shvati da bi takav pristup na kraju bio koristan za obe zemlje“, rekao je on.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev Reutersa za komentarom. Ankara je ranije rekla da je otvorena za razgovore o razgraničenju na moru sa svim zemljama sve dok se poštuju njena prava, dodaje britanska agencija.

Međunarodno priznata vlada kiparskih Grka izdala je dozvole za istraživanje nafte i gasa na moru, a Turska kaže da su time zanemarena prava zajednice kiparskih Turaka na ostrvu.

Morske ekskluzivne ekonomske zone su primorska područja dogovorena između susednih država, pri čemu se sporazumima definiše teritorija nad kojom zemlja ima komercijalna prava, kao što je pravo na istraživanje ugljovodonika. Te zone se mogu protezati do 200 nautičkih milja od obale ili, u slučaju da dve zemlje dele morsko područje, onda na jednakoj udaljenost između njih.

Međutim, u slučaju Grčke i Turske, ovo pitanje komplikuju sporovi oko obima njihovih kontinentalnih pojaseva i granica njihovih teritorijalnih voda. Taj spor je zaustavio grčku deklaraciju o proširenju teritorijalnih voda zemlje u Egejskom moru na 12 milja sa sadašnjih šest, podseća se u tekstu.

  • Tina

    29.10.2021 #1 Author

    Treba da se dogovore precizno oko te podele

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...