Usled visokih troškova proizvodnje i drugih problema

Audi otpušta 1.500 radnika

SvetVesti

28.8.2024 10:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Audi otpušta 1.500 radnika Audi otpušta 1.500 radnika
Nažalost, gotovo da ne prođe dan bez loših vesti koje stižu iz auto-industrije. Nemački mediji pišu kako će Audi da otpusti 1.500 radnika. Sve... Audi otpušta 1.500 radnika

Nažalost, gotovo da ne prođe dan bez loših vesti koje stižu iz auto-industrije. Nemački mediji pišu kako će Audi da otpusti 1.500 radnika.

Sve više proizvođača automobila žali se na trenutno stanje: sve manje kupaca odlučuje se za novo vozilo. A od ovog broja premali udeo kupaca se odlučuje za električni automobil, piše portal Blic.

Posebno su na mukama oni proizvođači automobila koji su poslednjih godina mnogo uložili u razvoj i proizvodnju električnih vozila. Mnogi proizvođači automobila stvorili su nove pogone posebno za proizvodnju električnih automobila.

Ali, čini se da se ova strategija sada pokazuje pogrešnom i pogoršava situaciju u Audiju.

Audi je morao da obavesti svoje radnike u Briselu o teškoj situaciji. U ovom gradu se nalazi fabrika električnih automobila u kojoj se proizvodi isključivo model Q8 e-tron.

Problem nije samo u tome što je vozilo starije, nego i u tome što je potražnja za njim daleko ispod očekivanja. Stalno pada broj novih narudžbina, zbog čega je fabrika u Briselu nerentabilna.

Zbog nedovoljnog broja dobavljača na licu mesta, nepostojanja presa i visokih troškova proizvodnje na lokaciji, uprava razmatra smanjenje broja radnika na ovoj lokaciji.

Budući da se fabrika nalazi između stambenog područja, auto-puta i železničkih šina, prenamena fabrike je teško izvodljiva. Logistički troškovi su, takođe, značajni.

Nemački mediji pišu kako će od oktobra biti otpušteno 1.500 radnika, a od maja sledeće godine još 1.100.

Ali, ništa još nije konačno i traže se društveno prihvatljiva rešenja. Otpuštanja neće biti dok se ne obave potrebni razgovori i dogovori između poslodavca i radnika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.