Novi vlasnici zadržaće sedište i proizvodnju u ovoj zemlji

Australijanci preuzimaju slovenački JUB za 191 milion evra

EUNovacRegionVesti

29.10.2021 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Australijanci preuzimaju slovenački JUB za 191 milion evra Australijanci preuzimaju slovenački JUB za 191 milion evra
Najstarijeg slovenačkog proizvođača boja, kompaniju JUB, preuzeće australijska firma Dulux za oko 191 milion evra, prenosi agencija STA, pozivajući se na nezvanične informacije slovenačkih... Australijanci preuzimaju slovenački JUB za 191 milion evra

Najstarijeg slovenačkog proizvođača boja, kompaniju JUB, preuzeće australijska firma Dulux za oko 191 milion evra, prenosi agencija STA, pozivajući se na nezvanične informacije slovenačkih medija.

Australijska Dulux grupa, u vlasništvu japanske kompanije Nippon Paint, koja proizvodi i prodaje zidne boje marke Dulux, ponudila je 5.500 evra po akciji za završetak preuzimanja JUB-a, prema nezvaničnim saznanjima koja su objavili Radio Slovenija i poslovni list Finance.

Novi vlasnici će se obavezati da zadrže sedište i proizvodnju JUB-a u Sloveniji, izvestio je taj list. Radio Slovenija je objavila da je za JUB bio zainteresovan navodno i holandski multinacionalni proizvođač boja i premaza AkzoNobel, ali da su vlasnici slovenačke firme odbili njihovu ponudu jer nisu izrazili spremnost da sedište i proizvodnju zadrže u Dolu, mestu u blizini Ljubljane.

Agencija STA podseća na ranije izveštaje domaćih medija da su sadašnji vlasnici JUB-a, uglavnom (bivši) menadžeri i zaposleni koji imaju kontrolni udeo preko posredne kompanije (proxy company), odbacili mogućnost prodaje finansijskim investicionim fondovima, jer žele strateškog vlasnika koji bi nastavio da razvija JUB-ov program.

JUB d.o.o.

Dol pri Ljubljani 28, 1262 Dol pri Ljubljani, Slovenija

Poslovni prihodi (EUR):
66,366,346.00 (2020)
Broj zaposlenih:
340 (2020)

Ako sporazum bude postignut, akvizicija JUB-a, koji je prošle godine zabeležio rekordne rezultate, biće jedan od najvećih poslova poslednjih godina. Dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije JUB-a (EBITDA) iznosila je 19 miliona evra u 2020. godini, dok je neto dug bio 2,2 miliona evra, prenosi STA.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...