ne dopada se svim članicama odluka evropske komisije

Austrija i Luksemburg zapretili da će podneti tužbu protiv EK zbog taksonomije

EkologijaEUU fokusuVesti

3.2.2022 20:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Austrija i Luksemburg zapretili da će podneti tužbu protiv EK zbog taksonomije Austrija i Luksemburg zapretili da će podneti tužbu protiv EK zbog taksonomije
Odluka Evropske komisije da klasifikuje gas i nuklearnu energiju kao prelazne održive delatnosti koje su podobne za privatne investicije, izazvala je negodovanje pojedinih članica... Austrija i Luksemburg zapretili da će podneti tužbu protiv EK zbog taksonomije

Odluka Evropske komisije da klasifikuje gas i nuklearnu energiju kao prelazne održive delatnosti koje su podobne za privatne investicije, izazvala je negodovanje pojedinih članica EU, ali i ekoloških organizacija nezadovoljnih takvim lepljenjem „zelene etikete“ na fosilni gas i nuklearne elektrane.

Austrija i Luksemburg su zapretili da će podneti tužbu protiv taksonomije Evropske komisije. Predlog Evropske komisije prvenstveno udovoljava „željama atomskog lobija“, izjavila je austrijska ministarka za zaštitu klime Leonore Gevesler (Leonore Gewessler).

Gevesler je rekla da je taksonomija Evropske komisije „ekološka manipulacija “ i najavila da će Austrija, čim bude usvojena, „podneti tužbu Evropskom sudu pravde“, prenela je Beta pozivajući se na briselski portal Euractiv.

I ministar energetike Luksemburga, Klod Turmes (Claude Turmes) najavio je da će njegova zemlja zajedno sa Austrijom „razmotriti dodatne pravne korake“.

„Luksemburg odlučno ponavlja da se protivi uključivanju nuklearne energije i fosilnog gasa u taksonomiju EU za ‘održivo’ finansiranje“, rekao je Turmes.

Austrijski član Evropske komisije, Johanes Han (Johannes Hahn) , već je izrazio svoje nezadovoljstvo taksonomijom tako što je bio jedan od tri komesara koji su glasali protiv tog dokumenta.

Foto: Pixabay.com

Nemačka je takođe bila protiv uključivanja delatnosti iz nuklearnog sektora u taksonomiju, ali se, prvenstveno zbog pritiska privrednika, zalagala da delatnosti iz oblasti prirodnog gasa budu klasifikovane kao prelazne održive delatnosti.

Osnovni motiv je da se na taj način stimuliše napuštanje uglja kao najvećeg zagađivača.

Komisija je za delatnosti iz oblasti gasa i nuklearne energije odredila stroge uslove kako bi one bile smatrane održivim. U slučaju nuklearne energije, uslov je da nove centrale dobiju građevinsku dozvolu do 2045. i da se do 2050. godine izgrade deponije za krajnje skladištenje radioaktivnog otpada.

Te odredbe izazvale su negodovanje ekoloških aktivista, koji tvrde da planovi komisije počivaju na obećanjima koja neće moći da se provere do sredine ovog stoleća.

Komisija je te primedbe odbacila uz objašnjenje da na sve to moraju i formalno da se obavežu vlade zemalja članica EU.

Pojedine ekološke organizacije ocenile su i da je taksonomija suprotna Pariskom klimatskom sporazumu.

Organizacija za zaštitu prirode WWF pozvala je Evropski parlament da odbaci zakonski predlog komisije, koji je nazvala proizvodom saveza zemalja sklonih nuklearnoj energiji i gasu, pod vodjstvom Francuske.

Akt koji je usvojila komisija, biće prosleđen Evropskom parlamentu i Savetu EU koji imaju četiri meseca da ga prouče i daju eventualne primedbe. Mogu da zatraže i da rok bude produžen za još dva meseca.

Ako nakon isteka roka ne bude primedbi ili većine neophodne za ulaganje veta, akt sa taksonomijom će stupiti na snagu i početi da se primenjuje od 1. januara 2023. godine. Eventualna odluka suda, ako dođe do postupka, mogla bi da se očekuje tek kasnije te godine.    

  • Zorica S.

    4.2.2022 #1 Author

    Austrija i Luksemburg imaju puno pravo da zatraze ovako nesto i da se resi sto pre problem.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...