Finansijski kolaps u Kabulu

Avganistanu preti hiperinflacija

BankeNovacSvetVesti

23.8.2021 08:40 Autor: Gordana Bulatović 0

Avganistanu preti hiperinflacija Avganistanu preti hiperinflacija
Avganistan se istovremeno suočava sa zatvaranjem banaka i nedostatkom deviza zbog obustave novčanih transfera kompanija koje održavaju tok priliva doznaka iz inostranstva. S ispražnjenim... Avganistanu preti hiperinflacija

Avganistan se istovremeno suočava sa zatvaranjem banaka i nedostatkom deviza zbog obustave novčanih transfera kompanija koje održavaju tok priliva doznaka iz inostranstva. S ispražnjenim bankomatima u gradovima, zemlja se suočila sa nizom ekonomskih šokova od kada su talibani preuzeli vlast u Kabulu pre nedelju dana.

Bez pristupa devet milijardi dolara u zamrznutim rezervama centalne banke u SAD i sa otkazanom isporukom dolara zbog raspada bivše vlade, građani Avganistana već su suočeni sa naglim rastom cena osnovnih dobara, prenosi Guardian. Stručnjaci upozoravaju na rizik od hiperinflacije, koja bi uskoro mogla da bude dvocifrena.

Prema Svetskoj banci doznake iz inostranstva obuhvataju oko četiri odsto BDP Avganistana ili oko 800 miliona dolara godišnje, što građane ove zemlje čini veoma zavisnim od novca koje dobijaju od članova porodice. Kompanija za transfer novca Western Union saopštila je da je svesna uticaja koji će izazvati suspenzija i da će pomno pratiti situaciju.

Sumorne prognoze potvrdili su analitičari Fitch Solutions, navodeći u petak da bi avganistanska ekonomija mogla ove godine da oslabi za oko 20 odsto, a da bi nacionalna valuta afghan, koja je već izgubila sedam odsto vrednosti, mogla dodatno da devalvira.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...