Medijsko preuzimanje vredno milijardu dolara

Axel Springer kupuje Politico

BiznisSvetVesti

27.8.2021 16:24 Autor: Vladimir Jokanović 0

Axel Springer kupuje Politico Axel Springer kupuje Politico
Berlinska izdavačka kuća Axel Springer SE odlučila je da kupi američku novinsku kompaniju Politico prema ugovoru koji se procenjuje na više od milijardu dolara,... Axel Springer kupuje Politico

Berlinska izdavačka kuća Axel Springer SE odlučila je da kupi američku novinsku kompaniju Politico prema ugovoru koji se procenjuje na više od milijardu dolara, navode neimenovani izvori upućenu u detalje ove transakcije.

Axel Springer će od Roberta Albritona (Robert Allbritton) osnivača i izdavača Politico and Protocol, kupiti i preostalih 50 odsto udela u njihovom zajedničkom poduhvatu Politico Europe, kao i sajt za tehnološke vesti Protocol, prenosi Wall Street Journal.

Politico je pokrenut 2007. godine u Vašingtonu, a digitalno izdanje je već 2008. godine dostiglo tri miliona pojedinačnih posetilaca mesečno, pre svega zahvaljujući praćenju kampanje za predsedničke izbore u SAD. Istakli su se brzim objavama, detaljnim političkim izveštajima i komentarima, kao i jutarnjim blogovima. Osim u digitalnom obliku, Politico je dostupan i u štampanom izdanju.

Nemačka novinska kuća udružila se sa Politicoom 2014. godine i zajedničkim kapitalom 50/50 pokrenula evropsko izdanje. Sedište evropske redakcije je u Briselu, a dopisništva se nalaze širom kontinenta. Politico ima oko 700 zaposlenih u SAD i oko 200 u Evropi.

Izvršni direktor nemačke kompanije Matijas Depfner (Mathias Doepfner) rekao je da je osoblje portala Politiko prodrmalo digitalno političko novinarstvo i postavilo nove standarde, prenosi AP. Prema njegovim rečima objektivno i kvalitetno novinarstvo važnije je nego ikada i obostrano verujemo u neophodnost uredničke nezavisnosti i nestranačkog izveštavanja. „Ovo je ključno za naš budući uspeh i ubrzani rast“, rekao je Depfner.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...