Rupija u septembru zabeležila rekordan pad

Azijska razvojna banka odobrila pozajmicu Pakistanu

BankeNovacSvetVesti

21.10.2022 17:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Azijska razvojna banka odobrila pozajmicu Pakistanu Azijska razvojna banka odobrila pozajmicu Pakistanu
Azijska razvojna banka pristala je da pozajmi 1,5 milijardi dolara Pakistanu, državi koju su dodatno oštetile razarajuće poplave.   Banka je odobrila zajam za program... Azijska razvojna banka odobrila pozajmicu Pakistanu

Azijska razvojna banka pristala je da pozajmi 1,5 milijardi dolara Pakistanu, državi koju su dodatno oštetile razarajuće poplave.  

Banka je odobrila zajam za program socijalne zaštite i obezbeđivanje zaliha hrane koje su ugrožene zbog poplava i prekida u lancima snabdevanja, navodi se u saopštenju zajmodavca sa sedištem u Manili.

Ova sredstva predstavljaju najveći upliv novca u Pakistanu od avgusta, kada je ova država primila 1,1 milijardu dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), piše Bloombreg.

Nakon poplava u kojima se pod vodom našla trećina zemlje i koje su uzrokovale štetu u vrednosti od 40 milijardi dolara, ova nacija na jugu Azije je u potrazi za novim zajmovima i olakšicama duga kod prijateljskih država. Kreditni rejting Pakistana još više je snizila kreditna kompanija Moody’s Investors Service koja je nakon poplava ukazala na povećane rizike za održivost duga.

Državnim obveznicama u dolarima trguje se na veoma niskim nivoima, a vrednost pakistanske rupije je prošlog meseca zabeležila rekordan pad. U naporima da se izbori sa kritom, državni vrh ove zemlje prošlog meseca smenio ministra finansija. 

Ovaj zajam bi trebalo da bude podsticaj i za dolarske rezerve, koje su na najnižem nivou u poslednje tri godine i pokrivaju troškove uvoza za mesec dana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...