Spasavanje od bankrota

Pakistanu 1,1 milijarda dolara od MMF-a

NovacSvetVesti

30.8.2022 12:40 Autor: Vladimir Jokanović 6

Pakistanu 1,1 milijarda dolara od MMF-a Pakistanu 1,1 milijarda dolara od MMF-a
Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je isplatu više od 1,1 milijardu dolara za spasavanje Pakistana od bankrota. MMF je oživeo zaustavljeni paket pomoći od... Pakistanu 1,1 milijarda dolara od MMF-a

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je isplatu više od 1,1 milijardu dolara za spasavanje Pakistana od bankrota. MMF je oživeo zaustavljeni paket pomoći od sedam milijardi dolara koji bi trebalo da pomogne u izvršavanju finansijskih obaveza uprkos teškoj ekonomskoj krizi i razornim poplavama u zemlji.

U saopštenju MMF-a navedeno je da je pridržavanje planiranih povećanja nameta za gorivo i energente „od suštinske važnosti“, jer je pakistanska ekonomija „pod uticajem nepovoljnih spoljih uslova“. To uključuje „prelivanje rata u Ukrajini i domaće izazove“ koji su doveli do neujednačenog i neuravnoteženog rasta, prenosi Reuters.

Pakistanske devizne rezerve pale su na nivo koji pokriva samo mesec dana uvoza, a domaća ekonomija opterećena je ogromnim deficitom i visokom inflacijom. Program proširenog fonda MMF-a u iznosu oko šest milijardi dolara, odobren 2019. godine, trajao je 36 meseci, ali je zaustavljen početkom ove godine, jer Islamabad nije ispunio ciljeve koje je postavio zajmodavac.

Pri obnavljanju programa, Odbor MMF-a odobrio je zahtev Pakistana u vezi sa izuzećem za ispunjavanje nekih kriterijuma. Islamabad je saopštio sa su vladini napori da vrati program na pravi put sprovođenjem bolnih korektivnih ekonomskih mera spasili Pakistan od neplaćanja.

Odobrenje MMF-a otvara Pakistanu mogućnost i za druge multilateralne i bilateralne načine finansiranja. Sredstva koja je odobrio MMF trebalo bi da predstavljaju spas za južnoazijsku zemlju kojoj su razorne poplave nanele štetu od najmanje 10 milijardi dolara, prema vladinim podacima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...