državnom budžetu nedostaje četiri milijarde dolara

Pakistan zamalo izbegao sudbinu Šri Lanke, zadužuje se kod MMF-a

NovacSvetU fokusuVesti

10.8.2022 20:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pakistan zamalo izbegao sudbinu Šri Lanke, zadužuje se kod MMF-a Pakistan zamalo izbegao sudbinu Šri Lanke, zadužuje se kod MMF-a
Pakistanski ministar finansija izjavio je da je vlada preduzela korake koji će zemlju dovesti na pravi put i pomoći joj da izbegne ekonomski kolaps.... Pakistan zamalo izbegao sudbinu Šri Lanke, zadužuje se kod MMF-a

Pakistanski ministar finansija izjavio je da je vlada preduzela korake koji će zemlju dovesti na pravi put i pomoći joj da izbegne ekonomski kolaps. Ali to neće biti bez bolnih posledica.

Ova južnoazijska država se očajnički bori za svoj privredni opstanak jer je nedavni rast cena roba i energenata pogoršao njene probleme sa dugovima. U velikim problemima je da plati svoj uvoz jer su se njene zvanične likvidne devizne rezerve smanjile za 754 miliona dolara na svega 8,57 miliona dolara u nedelji koja se završila 22. Jula, u odnosu na nedelju ranije, prema podacima centralne banke zemlje.

“Postojala je ozbiljna zabrinutost da će Pakistan krenuti putem Šri Lanke, ali na sreću napravili smo neke značajne promene. Uveli smo značajne mere štednje, stezanje pojasa. I mislim da smo sprečili najgoru situaciju“, rekao je ministar Miftah Ismail u intervjuu za CNBC.

“Sada smo u uključeni u program MMF-a i očekujemo da ćemo kasnije ovog meseca dobiti odobrenje njegovog odbora. Skinuli smo subvencije sa goriva, struje, povećali poreze… Dakle, mislim da smo krenuli u pravom smeru”, rekao je Ismail.

Ipak je priznao da će nedavne mere koje je preduzela vlada biti teške za Pakistan i da bi značile mnogo odricanja za stanovništvo.

Pakistan se suočava sa ozbiljnom dužničkom krizom sličnom problemima nestašice deviza koji su ove godine mučili Šri Lanku, koja se još uvek bori sa nestašicom hrane i goriva usred najgore ekonomske krize od proglašenja nezavisnosti 1948. godine.

Ali za razliku od Šri Lanke, Pakistan je uspeo da spreči bankrot sklapanjem sporazuma sa MMF-om u julu. Islamabad će dobiti prvu tranšu od 1,17 milijardi dolara od MMF-a u narednim nedeljama, a dodatni zajmovi su mogući u narednim mesecima.

Teško spoljno okruženje u kombinaciji sa procikličnim domaćim politikama podstaklo je domaću potražnju do neodrživog nivoa, navodi se u saopštenju MMF-a, koji ističe da je identifikovao nedostatak u državnom finansiranju od četiri milijarde dolara, za koliko mora da se zaduži.

  • GOCA BG

    10.8.2022 #1 Author

    Na korak su od bankrota…

    Odgovori

  • GAGA

    10.8.2022 #2 Author

    Ogroman je jaz izmedju bogatih i siromasnih

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    11.8.2022 #3 Author

    Potrošnja mira uvek da se uskladi sa proizvodnom.Rad je taj koji stvara vrednost. Kada se upadne u dužničko ropstvo, teško se iz toga izlazi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...