Vlada azijske zemlje odobrila zahtev uzgajivača šećerne trske

Indija do septembra povećava izvoz šećera za 1,2 miliona tona

AgrobiznisSvetVesti

5.8.2022 16:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Indija do septembra povećava izvoz šećera za 1,2 miliona tona Indija do septembra povećava izvoz šećera za 1,2 miliona tona
Indija, drugi najveći proizvođač šećera na svetu, dozvoliće da se izveze dodatnih 1,2 miliona tona ove namirnice u ovoj godini zaključno sa septembrom, saopštio... Indija do septembra povećava izvoz šećera za 1,2 miliona tona

Indija, drugi najveći proizvođač šećera na svetu, dozvoliće da se izveze dodatnih 1,2 miliona tona ove namirnice u ovoj godini zaključno sa septembrom, saopštio je ministar prehrambene industrije Sudhanšu Padnej (Sudhanshu Padney).

Ova količina je dodatak na trenutnu izvoznu kvotu od 10 miliona tona, koju je indijska vlada uspostavila u maju kako bi ograničila inostranu prodaju i zaštitila zalihe hrane. Uzimajući u obzir da trenutno deluje da ima dovoljno zaliha za lokalnu potrošnju, uzgajivači šećerne trske su zahtevali da se limit podigne kako bi sprečili kršenje obavezujućih ugovora, piše Bloomberg.

Očekuje se da će isporuke šećera do kraja fiskalne godine dostići 11,2 miliona tona, rekao je Padnej reporterima u Nju Delhiju. Dodatni izvoz iz Indije mogao bi dalje pritiskati globalne cene, koje su pale za 13 odsto u odnosu na april, kada su bile na najvišem nivou.

Preliminarni izveštaji pokazuju da su površine zasađene šećernom trskom u regionima Utar Pradeš i Maharaštra povećane pred sezonu žetve koja počinje u oktobru, što ukazuje da će biti dovoljno zaliha za sledeću godinu, navodi predsednik Indijskog udruženja proizvođača šećera Aditja Džundžunvala (Aditya Jhunjhunwala).

Čak i nakon izvoza dodatnih milion tona, zemlja će 30. septembra imati zalihe veće od šest miliona tona, što je dovoljno za podmirivanje lokalne potražnje, pre nego što počne sezona žetve.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...