Država će ograničiti cenu bez obzira na pakovanje

Šećera ima dovoljno, potvrđuju i predsednik i proizvođači

AgrobiznisBiznisSrbijaU fokusuVesti

25.5.2022 09:37 Autor: Marija Jovanović 3

Šećera ima dovoljno, potvrđuju i predsednik i proizvođači Šećera ima dovoljno, potvrđuju i predsednik i proizvođači
Šećera ima dovoljno, potvrđuje i predsednik Srbije i proizvođači. Naime, kako je u Davosu poručio Aleksandar Vučić, naša zemlja ima dovoljno šećera i zaštitiće... Šećera ima dovoljno, potvrđuju i predsednik i proizvođači

Šećera ima dovoljno, potvrđuje i predsednik Srbije i proizvođači. Naime, kako je u Davosu poručio Aleksandar Vučić, naša zemlja ima dovoljno šećera i zaštitiće njegovu cenu, bez obzira na količinu.

Govoreći o nestašici šećera u prodavnicama, rekao je da je u Srbiji zaštićena cena šećera u pakovanju od jednog kilograma i da onda oni koji rade sa šećerom, poput pčelara ili destilera, dogovore sa poslovođama da kupe veće količine tog jeftinijeg šećera, zbog čega će biti zaštićena cena šećera bez obzira na pakovanje, prenosi Danas.

„Razgovarali smo sa vlasnicima dve šećerane i 20 trgovinskih lanaca i verujem da će to sve biti u redu“, rekao je Vučić za medije iz Srbije u Davosu.

Da podsetimo, u poslednjih nekoliko dana u prodavnicama širom Srbije gotovo je nemoguće pronaći šećer u pakovanju od jednog kilograma. Kupci na raspolaganju imaju šećer u kockama ili prahu, koji je znatno skuplji od standardnog pakovanja koje je pod kontrolom države, jer podleže ograničenju cena osnovnih životnih namirnica. Pojedini potrošači u marketima su uspevali da pronađu šećer na meru, ali su kilogram plaćali čak 159 dinara.

I dok stručnjaci smatraju da je nestašica izazvana veštački i da razloga za paniku nema jer Srbija može da pokrije sopstvene potrebe, iz kompanije Sunoko za Biznis.rs potvrđuju da redovno snabdevaju tržište i da problema nema.

“Kompanija Sunoko vrši redovno snabdevanje tržišta šećerom u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije o snabdevanju domaćeg tržišta. Proizvodnja šećera u potpunosti zadovoljava potrebe za potrošnjom šećera u Srbiji i na tržištu ga ima u dovoljnim količinama”, ističu za naš portal u kompaniji Sunoko, koja ima najveći tržišni udeo u proizvodnji šećera od oko 75 odsto.

Iako građani nemaju razloga za realan strah, agroekonomski analitičar Milan Prostran smatra da šećer treba skinuti sa spiska proizvoda čije su cene zamrznute, odnosno pod kontrolom države jer, za razliku od hleba i drugih osnovnih životnih namirnica, šećer može da se racionalizuje u potrošnji.

“Neka se i cena poveća. I ulje je bilo 160-170 dinara, pa je otišlo preko 200 i nikom ništa, važno je da ga ima. Šećer je danas najaktuelniji za prehrambenu, konditorsku i industriju sokova, ali pretpostavljam da su se one snabdele i da ne idu na takozvano ‘ambulantno snabdevanje’, odnosno danas za danas. Što se tiče individualnih potrošača, pik sezone je od juna do septembra kada se prave džemovi, sokovi i slično”, kaže Prostran.

  • ZVEZDICA01

    25.5.2022 #1 Author

    Šećer nije zdrav! Postoje mnoge zdravije opcije kao njegova zamena

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.5.2022 #2 Author

    Videcemo konacnu odluku…

    Odgovori

  • NINO

    26.5.2022 #3 Author

    E ako je predsednik rekao, onda da ne brinemo. Sad nam je puno lakse. Ma , nemamo brige….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...